To już 30 odcinek ZawałOFFców – dziękuję, że ze mną jesteście i że Was przybywa!

W dzisiejszym odcinku postaram się Wam streścić najważniejsze tematy podniesione w tegorocznym wystąpieniu doktora Williama Li, dotyczące prozdrowotnego wpływu naszego pożywienia na organizm.

Dla tych, którzy nie znają tego lekarza i naukowca przypomnę, że William Li jest jednym z najczęściej cytowanych naukowców. Jego głównym spektrum pracy naukowej jest angiogeneza, czyli tworzenie nowych naczyń. Jest założycielem fundacji angiogenesis.com, autorem wielu książek i publikacji. W języku polskim możecie przeczytać np. Jedz by pokonać chorobę.

O angiogenezie mówiłem w 38 odcinku podcastu premium dostępnego w Klubie Zdrowia. Mówiliśmy sobie tam o tym, jak możemy kontrolując angiogenezę, przysłowiowo zagłodzić chorobę nowotworową, czyli zagłodzić raka. Zresztą ten akurat specjalny odcinek o głodzeniu raka jest dostępny również w formie wykładu wideo w strefie Klubowej.  I właśnie tym w swojej pracy zawodowej zajmuje się dr William Li.

Okazuje się, że możemy komponować pokarmy hamujące rozwój choroby nowotworowej codziennie na naszym własnym talerzu. Nie musimy w profilaktyce uciekać się do nowych leków onkologicznych o tym działaniu, które niestety kosztują tysiące złotych.

 

Dr Li powiedział też ważne rzeczy, które ułatwiają zrozumienie przebiegu u nas choroby COVID19.

Ale ze względu na to, że to wciąż dosyć gorący temat, co prawda mamy mniej infekcji, ale cały czas trwa kampania szczepień przeciwko Covid19 to zauważyłem, że w ostatnich dniach pojawiły się doniesienia dotyczące opisywanych i występujących zwłaszcza u młodych ludzi powikłań po podaniu szczepionki. Te doniesienia pojawiły się kilka dni temu w popularnych kanałach informacyjnych, natomiast chcę przypomnieć, że temat ten został przeze mnie dokładnie omówiony w podcaście Klubu Zdrowia nr 40. Więc szczególnie wszystkich z Was, których interesuje bezpieczeństwo szczepienia przedziale wiekowym pomiędzy 12 a 30 rokiem życia, zachęcam do zapoznania się z tymi danymi.

Wracamy do dr. Li, otóż miał on okazję wypowiedzieć się w kwestii swoich własnych badań dotyczących wpływu zakażenia koronawirusem na organizm ludzki.

I podkreślił, że ze względu na specyfikę w jaki sposób ten wirus dostaje się do ludzkiej komórki, jego wpływ będzie dotyczył każdej okolicy naszego ciała, w której są naczynia krwionośne, a wiadomo że naczynia krwionośne muszą doprowadzić krew do każdego grama naszego organizmu.

Tak więc pierwszy wniosek z badań dotyczących infekcji koronawirusem jest taki, że ta infekcja powoduje stan zapalny w obrębie naszych naczyń krwionośnych. Jeżeli już to wiemy, to dużo prostsze do zrozumienia stanie się dla nas, dlaczego dochodzi do tworzenia w obrębie zmienionych zapalnie naczyń na przykład zakrzepów, o których pewnie wszyscy słyszeliście, pewnie łatwiej będzie zrozumieć, dlaczego dochodzi do udarów spowodowanych koronawirusem.  Łatwiej będzie zrozumieć, dlaczego dochodzi do pogorszenia funkcji nerek, które de facto są filtrującym naszą krew kłębkiem naczyń!

Po prostu stan zapalny naczyń jest tutaj kluczem do rozwiązania tych zagadek.

Jeżeli zrozumiemy, że Covid19 jest chorobą zapalną naszych naczyń, zrozumienie tych wszystkich powikłań Covid19 staje się dużo łatwiejsze dla każdego z nas.

Jeżeli nasze naczynia nie pracują prawidłowo, to musimy zdać sobie sprawę z tego, że gorzej dostarczany jest tlen do naszych tkanek, gorzej dostarczane są niezbędne substancje energetyczne i gorzej odbierane są produkty przemiany materii.

Dlatego osoby zakażone koronawirusem, u których występuje wyjątkowo nasilona reakcja zapalna są osobami obciążonymi złym rokowaniem i to są te osoby, które umierają z powodu Covid19.

Dużo się mówi o zapaleniu płuc, ale właśnie te osoby z masywną reakcją zapalną umierają z powodu masywnego stanu zapalnego naczyń, prowadzącego do powikłań tkankowych i narządowych, prowadzącego właśnie do tworzenia zakrzepów.

Zauważcie jak dużo mówi się o tak zwanej „mgle mózgowej”. Ja bardzo często spotykam się z przypadkami pacjentów, którzy już po przechorowaniu Covid19 ciągle uskarżają się na zaburzenia pamięci, gorszą koncentrację, mniejszą wydajność pracy umysłowej.

Te wszystkie powikłania są spowodowane właśnie zaburzeniami naczyniowymi, zaburzeniami w zaopatrzeniu bardzo czułego organu, jakim jest nasz mózg. Wspólnym mianownikiem tych wszystkich zaburzeń jest stan zapalny naszych naczyń spowodowany akurat w tym przypadku koronawirusem.

Dlatego właśnie warto, aby Twój organizm był odporny na wzbudzanie reakcji zapalnej naczyń, a kluczem do tej odporności jest właściwa funkcja Twojego śródbłonka naczyniowego.

Czym jest śródbłonek naczyniowy możesz przeczytać na moim blogu

https://tomaszjezewski.pl/srodblonek-naczyniowy/

https://tomaszjezewski.pl/tlenek-azotu/

 

To właśnie uszkodzenie tej wewnętrznej tapety naszych naczyń, jakim jest warstwa śródbłonka naczyniowego tworzy wrota do zakrzepów w naszych naczyniach.

To uszkodzenie śródbłonka naczyniowego tworzy wrota do wnikania w obręb ściany naczyń komórek, obładowanych cholesterolem, co prowadzi do tworzenia blaszek miażdżycowych.

Pamiętajcie, że ten nasz śródbłonek jest bardzo ważny!

To właśnie witaminy, mikroelementy, antyoksydanty, fitonurtrienty zawarte w warzywach i owocach wzmacniają śródbłonek naczyniowy, chronią go przed uszkodzeniami, utrzymują ciągłość śródbłonka jako wartownika ściany naszych naczyń, nie pozwalając na rozwój blaszek miażdżycowych.

Dr William Li zwraca uwagę na kilka ciekawych składników, które mogą się znajdować w Waszej diecie. Np. na sulforafany, czyli związki, których najwięcej widzimy w warzywach krzyżowych takich jak brokuły, jarmuż. Właśnie te związki silnie chronią na śródbłonek!
Li zwraca uwagę na takie związki, jak quercetyna zawarta między innymi w naszych rodzimych jabłkach.

Zwraca również uwagę na kwas ursolowy zawarty również w jabłkach. Ale tutaj ciekawostka kwas ursolowy znajduje się przede wszystkim w skórce jabłka, więc spożywanie tego owocu bez skórki pozbawia nas tego jakże wartościowego odżywczo składnika! Tutaj pytanie o to czy skórka 40 razy pryskanego jabłka bardziej dostarcza nam kwasu ursolowego, czy stanowi dla nas zagrożenie – ale to rozważania na kolejny podcast. Jeśli macie swoje owoce, owoce z upraw organicznych – starajcie się je zjadać ze skórką!

Kolejną ciekawą substancją wymienioną przez doktora Li jest hydroxythyrozol. To kolejna substancja o działaniu przeciwutleniającym – między innymi chroniąca nasze naczynia i zapobiegająca powstawaniu stanu zapalnego w obrębie ścian naszych naczyń .

Mówię o tym związku, bo ciekawostka jest taka, że ten właśnie hydroxythyrozol jest zawarty w miąższu oliwek. Ja myślę, że większa liczba słuchaczy tego podcastu systematycznie spożywa oliwę z oliwek, a mniejsza ilość słuchaczy spożywa oliwki w całości. I to właśnie jedna z niespodzianek! Składniki rozpuszczalne w wodzie, a obecne w miąższu oliwek, i takim właśnie składnikiem jest hydroxythyrozol, nie będą obecne w oliwie z oliwek!

Jak wiecie jestem orędownikiem nieprzetworzonej diety roślinnej. Jednym z fundamentów tego typu diety jest minimalizacja, ograniczenie albo wykluczenie wszelkich koncentratów tłuszczowych w pożywieniu.

I takim między innymi koncentratem tłuszczu są również oleje roślinne. Wiemy jakie są prozdrowotne wartości oliwy z oliwek, ponieważ zawiera ona wiele cennych substancji – tego nie podważam!

Ale przykład hydroxythyrozolem pokazuje nam, że w przypadku każdej oliwy, która jest wyciskana z jakiejś rośliny część substancji z tej rośliny znajdzie się w oliwie, ale druga, wcale niemała część bardzo korzystna dla naszego organizmu, pozostaje w miąższu rośliny. W ten sposób niestety nieświadomie z nich rezygnujemy, decydując się na oliwę, a nie na spożywanie rośliny w formie nieprzetworzonej. W tym przypadku polewając pizzę oliwą z oliwek pozbawiliśmy się hydroksythyrozolu. Ale tak samo stosując olej słonecznikowy, pozbawiamy się substancji obecnych w nasionach słonecznika i takie przykłady moglibyśmy dać dla innych olejów roślinnych.

Nie warto pomniejszać wartości odżywczej swojej diety, idąc na skróty i stosując koncentraty tłuszczowe!

Pamiętajcie również, że koncentraty tłuszczowe pozbawione błonnika oszukują mechanizmy stymulacji ośrodka sytości. Koncentraty te sprzyjają zwiększaniu oporności na naszą własną insulinę!

 

Wniosek praktyczny :

Im więcej warzyw owoców i nasion nieprzetworzonych zjadanych w całości, tym lepszy efekt prozdrowotny dla Was!

 

Podsumowując, komentarze Williama Li dotyczące jego spojrzenia na podstawy choroby Covid19 spowodowanej infekcją koronawirusem jego wniosek jest dosyć prosty. Jeżeli infekcja koronawirusem spowoduje wzbudzenie zapalnego pożaru w naszych naczyniach, to będziemy zagrożeni groźnymi powikłaniami tej choroby.

Jeżeli natomiast żyjemy zdrowo, wspieramy za pomocą zdrowej diety funkcję naszego śródbłonka naczyniowego, który jest wartownikiem zdrowia naszych naczyń to nawet w przypadku ekspozycji na koronawirusa nasz organizm zareaguje bezobjawowo lub skąpo objawowo!

Myślę, że to gra warta świeczki!

Wiele narzędzi, które pomogą Wam uzyskać ten korzystny efekt, o którym większość z Was mówi, że mamy „dobrą odporność”, większość tych narzędzi możecie znaleźć na talerzu.

Tej tak zwanej „dobrej odporności” nie budujemy z dnia na dzień – jest to długotrwały proces, więc warto o siebie dbać!

Jak widzicie w podcaście ZawałOFFcy wciąż staram się dawać Wam wskazówki dotyczące czym w praktyce jest to dbanie o siebie!

Zapraszam na kolejne odcinki! Natomiast zainteresowanych kontynuacją wniosków z wykładu Williama Li zapraszam na Klubowy podcast premium, w którym między innymi:

  • Kiełki pewnych roślin a reakcja na szczepionkę COVID – zdziwicie się obserwacjami! Nazywam to stanem hiperobrony…
  • Czym różnią się zakażeni, którzy rozwinęli COVID19, od tych którzy nawet nie wiedzą, że zetknęli się z wirusem?
  • Herbata zamiast COVID19?
  • Wodorosty a wnikanie koronawirusa do komórek?
  • Grzyby – jakie mogą mieć znaczenie dla odporności?
  • Jakie owoce najsilniej wspierają odporność i w jakich mechanizmach?
  • Opinia dr Li, dotycząca wpływu soi na ryzyko nowotworowe

 

Jeżeli Was interesują te tematy zapraszam na siedmiodniowy okres próbny do mojego Klubu Zdrowia. Zapraszam również do naszej zamkniętej Klubowej grupy na Facebooku, na której dzieje się coraz więcej!

Dziękuję Wam jeszcze raz za uwagę i zapraszam na kolejny podcast ZawałOFFwcy.
Natomiast w dzisiejszej części premium rozwinięcie tematu dobrych emocji. Przedstawię tam 6 sposobów na poprawę swoich emocji oraz na zwiększenie poczucia szczęścia. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do Klubu Zdrowia i do śledzenia podcastów premium!

Szukasz prostych inspiracji do zmiany diety?
Dołącz do Klubu Zdrowia

Przemyśl z czego składa się Twoja dieta. Jeśli chcesz jeszcze większą dawkę wiedzy o zdrowiu i diecie roślinnej, to zapraszam do Klubu Zdrowia. Dla moich Klubowiczów przygotowałem e-book z przepisami na roślinne i pyszne dania, które mogą być doskonałą inspiracją dla początkujących na diecie roślinnej.

 

Może wolisz kurs, który krok po kroku pomoże Ci przejść na zdrową stronę życia?

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o zaletach diety roślinnej, to zapraszam na kurs. Nadciśnienie tętniczne – poznaj chorobę.

 

Dołącz do Klubu Zdrowia

Co powiesz na:

cotygodniowy podcast o diecie, zdrowiu, odżywianiu i wszystkim tym co potrzebne Ci do życia wolnego od chorób
wygodny moduł do odsłuchiwania ze spisem treści, rozdziałami, odcinkami
dostosowany do urządzeń mobilnych abyś mógł słuchać tak jak chcesz i gdzie tylko masz na to ochotę
do tego bonusowe materiały z moich kursów
dwutygodniowy jadłospis oraz poradnik jak i gdzie robić zakupy

Wypróbuj 7 dni za darmo