Skala ANDI (aggregate nutrient density index) – to skala wartości odżywczej pokarmów.
Skala ANDI została opracowana i wprowadzona przez dr Joela Fuhrmana. Punktacja dla każdego pokarmu od 1 do 1000.
Punktacja ANDI uwzględnia zawartość w konkretnym pokarmie: witamin, karotenoidów, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, selenu i wielu innych ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Ważnym elementem oceny ANDI jest zdolność do absorbowania przez pokarm wolnych rodników co wiąże się bezpośrednio z ilością antyoksydantów w danym pokarmie (metodyka pomiaru na podstawie ORAC – oxygen radical absorbance capacity).
Oto kilka przykładów przedstawiających poszczególne grupy pokarmów:
Warzywa są najbardziej wartościowe. Kilka warzyw ma wartość maksymalną ANDI – 1000 punktów. Są to : nać gorczycy i rzepy, kapusta ozdobna, jarmuż, rukiew wodna
Teraz wartości maksymalne w poszczególnych grupach:
- Owoce – truskawki – 212
- Strączki – soczewica – 104
- Nasiona – słonecznik – 78
- Pełna ziarno – tradycyjna owsianka – 53
- Mięso – bizon polędwica – 39
- Ryby – tuńczyk – 46
- Sery – feta – 21
- Nabiał chłodzony – Tofu – 37
Na drugim biegunie skali ANDI :
- Cola – 1
- Lody waniliowe – 9
- Chipsy kukurydziane – 7

Źródło: http://dzieci.pl/Ranking-najzdrowszych-owocow-i-warzyw/ http://stylowi.pl/22890402
Dla tych, którzy są ciekawi odnośnik do strony oryginalnej https://www.drfuhrman.com/learn/library/articles/95/andi-food-scores-rating-the-nutrient-density-of-foods
Zostaw komentarz