Soki owocowe czy owoce? Co wybrać?

Spis treści

Czy soki owocowe są zdrowe?

Sok jabłkowy czy jabłko – to pytanie może Ci się wydać dziwne. Coś w stylu: kura czy jajko. Ale czy w kontekście wyborów żywieniowych ono rzeczywiście jest bez sensu? Dzisiaj nie silę się na żadne naukowe dyskusje. Łopatologicznie zastanawiam się czy soki owocowe to rzeczywiście to samo, co owoce?

Wciąż rozmawiamy o zdrowej diecie i najlepszych wyborach. Oraz o ich konsekwencjach dla naszego zdrowia. Ale przyznaj, że w Twojej głowie nadal są „zaprogramowane” pewne schematy. Prawdopodobnie jednym z nich jest taka myśl, że sok owocowy jest tak zdrowy, jak owoc i że szklanką soku można zastąpić sobie zjedzenie owocu.

Pewnie taki schemat utrwalił się w Twojej głowie, bo był powtarzany w domu rodzinnym, przez babcię, ulubioną ciocię, w szkole, w mediach. Przecież reklamy bez przerwy powtarzają, że sok jest w 100% zrobiony z owoców. Jeżeli myślisz sobie, że oczywiście, że sok jest w 100% z owoców, bo z czego miałby być, to… byłbyś prawdopodobnie bardzo zdziwiony, gdybyś przeczytał skład na opakowaniu 😊 Ale do rzeczy.

Być może nie masz wystarczająco dużo zaufania do producentów i podważasz to, co marketingowcy mówią do Ciebie w reklamach. Ale przecież taki sok wyciskany w domu, własnoręcznie albo przez sokowirówkę, to już zupełnie inna sprawa! Przecież widzisz, że wylatuje on z tych owoców, które sam wybrałeś w sklepie, niczego nie dodajesz (żadnego cukru!), nie ma się do czego przyczepić, bo to już na pewno sama natura. A no właśnie, ja się przyczepię.

Sok jest częścią owocu, tak? Sok powstaje w owocach naturalnie, tak? Pijesz sok, czyli spożywasz owoc? No właśnie nie!

Po oddzieleniu soku od miąższu masz płyn, który zawiera witaminy, mikro- i makroelementy. Oraz tą „pulpę”, którą albo przerobisz na placki (polecam), albo wyrzucisz (nie polecam). A czy przyszło Ci kiedyś do głowy, że w tym miąższu pozostaje całe mnóstwo witamin, mikro- i makroelementów, które trafiłyby do Twojego układu pokarmowego, gdybyś wybrał owoc? Czy wiesz, że wyrzucasz całą masę błonnika, które pomógłby Twojemu organizmowi rozłożyć naturalne cukry, znajdujące się w soku? Genialną regułą dietetyki jest „Idź za błonnikiem”! Wszystkie składniki diety zawierające dużo błonnika zawierają także dużo witamin, mikroelementów i są bardzo pożądane w Twojej diecie. Tymczasem podczas przygotowywania soku pozbywasz się większości tegoż błonnika. Czy to mądre? Błonnik spowalnia wchłanianie prostych cukrów zawartych w owocu dzięki czemu trzustka nie musi tak bardzo dynamicznie wyrzucać insuliny. Nie dochodzi do dużych wahań poziomu glukozy.

Na domiar złego czy wiedziałeś, że wyciskarki wytwarzają energię podczas procesu oddzielania soku, która niszczy część cennych składników?

Czy wybór naprawdę jest trudny?

  • Soki owocowe mniej sycą niż owoce
  • W soku jest mniej błonnika, beta karotenu, potasu
  • Nie zaleca się podawania soków dzieciom poniżej 1 roku. Zaleca się ograniczenie ilości soku w diecie dzieci między 1 a 3 rokiem życia. Sok może przyczyniać się do powstania nadwagi.

Wciąż uważasz, że wypicie szklanki soku może zastąpić zjedzenie jabłka?

Rekomendacja lekarza

Wypicie świeżo wyciśniętego soku dostarczy organizmowi pewną dawkę składników odżywczych. Ale sok nigdy nie zastąpi zjedzenia całego owocu. Proces trawienia jest tak skomplikowany, składników w pożywieniu jest tak wiele, szkoda naruszać naturalną harmonię, zaburzając ją niedoskonałymi substytutami.

Moja rekomendacja jest jednoznaczna. Jeśli możemy, jedzmy owoce i warzywa 😊 Soki owocowe to tylko substytut.

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?
Zawał nie wybiera - jak żyć po zawale

Jak rozpoznać zawał serca – szczera rozmowa, która może uratować życie

Rozmówca: Jacek Czas trwania: ok. 50 minut Temat: Zawał serca, zdrowie mężczyzn, stres, styl życia, profilaktyka Jak rozpoznać zawał serca – Poznaj historię Jacka W tym wyjątkowym odcinku zapraszam do

Otyłość u dzieci – jak sobie z nią radzić? Najnowsze wytyczne i rekomendacje

ok. 15 minut Prowadzący: dr Tomasz Jeżewski, lekarz medycyny, kardiolog, internista Kategoria: zdrowie dzieci, medycyna stylu życia, otyłość, profilaktyka, wytyczne kliniczne O czym jest ten odcinek? Cześć! Nazywam się Tomasz

Czy influencerzy są niebezpieczni

Wpływ influencerów na nasze decyzje i zdrowie – rozmowa z Weroniką Trzmielewską

Wpływ influencerów na nasze decyzje i zdrowie – rozmowa z Weroniką Trzmielewską W dzisiejszym odcinku podcastu poruszamy fascynujący temat związany z psychologią społeczną oraz oddziaływaniem influencerów na nasze życie. Gościem

Spermidyna czy obowiązkowa w zestawie długowieczności?

Aby żyć długo i cieszyć się zdrowiem, trzeba włożyć trochę wysiłku. Pomóc w tym może m.in. spermidyna. Co to takiego? Wyjaśniam w podcaście. Chciałem dzisiaj przybliżyć Wam bardzo ciekawą substancję,