7 ciekawostek w sam raz na Wielkanoc!

Spis treści

Święta tuż tuż. A wraz z nimi świąteczne śniadania, obiady i kolacje (jeżeli ktoś ma jeszcze na nie siłę). Pomyślałem, że przygotuję dla Ciebie kilka ciekawostek związanych z najpopularniejszymi świątecznymi produktami oraz porad, które pomogą przetrwać Wielkanoc zdrowiej.

#1.

Kiedyś wszystkie składowe świątecznych posiłków przygotowywano własnoręcznie w domu. Dziś dużą część produktów po prostu kupujemy. Ale róbmy to z głową! Pamiętaj, że tłuszcze nasycone znacznie podnoszą poziom cholersterolu.

#2.

Chcesz oszczędzić czas i zamiast piec tradycyjnego mazurka postanowiłeś/Aś kupić go w supermarkecie? A może jakieś inne gotowe potrawy zamierzasz postawić na swoim wielkanocnym stole? Zanim włożysz do koszyka gotowe wysoko przetworzone produkty, sprawdź czy w ich składzie nie ma tłuszczy trans. One nie występują naturalnie w naturze, w związku z tym możesz od razu założyć, że nie są zdrowe. A to mało powiedziane! Tłuszcze trans mają działanie rakotwórcze, podnoszą poziom cholesterolu, zwiększają ryzyko chorób serca. A teraz zobaczy, czy kupiony właśnie majonez jest ich pozbawiony. Jeżeli nie, a nie wyobrażasz sobie Wielkanocy bez majonezu, to zachęcam Cię do zrobienia go własnoręcznie. Przepis nie jest trudny, a przynajmniej będziesz mieć pewność co jest w środku.

#3.

Martwisz się, że jesteś na diecie, a świąteczne potrawy ją zrujnują? Nie wiesz jak się wykręcić od trzech dokładek, do których na pewno będzie namawiać Cię babcia? Zdradzę Ci pewien sekret. Właściwa dieta nie wymaga liczenia kalorii, ale dostarczania pokarmów o wysokiej jakości odżywczej. Jak to wykorzystać przy wielkanocnym stole? Na przykład zamiast tłustych, majonezowych sałatek nałóż na swój talerz lekką sałatę. Nawet trzy dokładki nie będą wtedy straszne, a babcia również będzie czuła się spełniona i zadowolona.

#4.

Skoro już o sałatach mowa, to zamiast dipów opartych na oliwie, spróbuj zrobić sosy sałatkowe oparte na ziołowych balsamicznych, owocowych, naturalnych octach z dowolnym i różnorodnym wykorzystaniem rozmaitych ziół. Ładunek kaloryczny takich sosów jest minimalny, poprawiają trawienie, zioła zawierają dużo antyoksydantów i do tego są pyszne.

#5.

Teraz patent na „odchudzenie” tradycyjnych przepisów. Aby potrawa była zdrowsza, zastąp jajko bananem, musem jabłkowym, tartą marchewką, mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, owsianą lub puree z dyni, w przepisach gdzie jajko ma spajać ciasto wykorzystaj na przykład napęczniałe w gorącej wodzie siemię lniane. Tradycyjne przepisy nabiorą nowoczesnego fit wymiaru.

#6.

Ciekawostka, która odrobinę (naprawdę tylko odrobinę!) usprawiedliwi świąteczne obżarstwo. Wiesz skąd się bierze witamina B12? Jest produkowana przez bakterie w glebie. Roślinożerne zwierzęta, jedzące w naturalnych warunkach rośliny są dla nas źródłem B12. Znajdziesz ją zatem w mięsie, nabiale oraz jajach. Kluczowe jest tutaj pochodzenie tych produktów i na to zwróć szczególną uwagę.

Musisz też wiedzieć, że o witaminie B12 nagrałem caaaaały kurs, o którym więcej dowiesz się poniżej:
https://tomaszjezewski.pl/witamina-b12-kurs/

#7.

I na sam koniec dobra rada. Święta świętami, lecz Twój organizm potrzebuje czasu między posiłkami do całkowitego zakończenia trawienia poprzedniego posiłku, odtrucia i regeneracji. Nie lekceważ tego! Po wielkanocnym śniadaniu zachęcam Cię do spaceru. Gwarantuję Ci, że obiad będzie smakował jeszcze lepiej, a Twój organizm będzie Ci wdzięczny!

Wesołych i pysznych świąt!

Jeśli jesteś gotów zastąpić tradycyjne potrawy czymś równie smacznym, a do tego zdrowym i zupełnie roślinnym to spieszę że mam dla Ciebie wspaniałą propozycję.
Moje „Przepisy na dobry początek” to łącznie niemal 100 stron różnych propozycji kulinarnych na śniadania🥐 obiady 🥗 kolacje 🍴 zupy 🍲 desery 🥧 przekąski 🥨 i koktalje🥤.

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa

Nigdy nie jest za późno na zmianę stylu życia – nawet po 40. i 50. roku życia!

Wielu moich pacjentów, zwłaszcza tych po 40. czy 50. roku życia, zadaje mi podobne pytanie: „Czy w moim wieku to ma jeszcze sens? Czy nie jest już za późno, by

Jak styl życia wpływa na ryzyko zawału serca?

Każdego dnia w swojej pracy widzę, jak styl życia może stać się największym wrogiem serca. W tym odcinku, wraz z Martą Michalską Wosztyl rozmawialiśmy o tym w sposób przewrotny –