Zdrowy grill – 7 patentów na majówkę
Nie od dzisiaj wiadomo, że majówka to święto grilla. I specjalnie z tej okazji przygotowałem 7 patentów na zdrowsze grillowanie. Jeśli wieczory przy ruszcie sprawiają Wam przyjemność, to nie trzeba z nich rezygnować. Warto tylko robić to z głową. Dla swojego zdrowia. Dlatego poniżej kilka pomysłów i informacji na zdrowy grill podczas majówki i nie tylko. Patenty na zdrowsze grillowanie Po pierwsze: Czysty grill i dobra rozpałka To nie są żarty! […]
Nie od dzisiaj wiadomo, że majówka to święto grilla. I specjalnie z tej okazji przygotowałem 7 patentów na zdrowsze grillowanie. Jeśli wieczory przy ruszcie sprawiają Wam przyjemność, to nie trzeba z nich rezygnować. Warto tylko robić to z głową. Dla swojego zdrowia. Dlatego poniżej kilka pomysłów i informacji na zdrowy grill podczas majówki i nie tylko.
Patenty na zdrowsze grillowanie
- Po pierwsze: Czysty grill i dobra rozpałka
To nie są żarty! Pamiętaj, żeby przed rozpaleniem dobrze wyczyścić grilla, szczególnie ważny jest idealnie czysty ruszt. Podczas spalania tworzą się rakotwórcze substancje, a przecież już ustaliliśmy, że ma być zdrowo. To samo dotyczy rozpałek – używaj tylko dobrej jakości substancji do tego przeznaczonych. Zapomnij o rozpalaniu gazetą! A jeśli już masz jedzenie na ruszcie, a ogień przygasa, to nie podlewaj go rozpałką, bo wszystko co się spali trafi w Twój posiłek. Uwierz mi, nie chcesz tego! - Po drugie: Domowe marynaty i przyprawy
Robiąc zakupy przed imprezą omiń produkty już przyprawione, gotowe marynaty i mieszanki przypraw. Szanuję Twój czas, ale Ty bardziej szanujesz swoje zdrowie. Gotowe produkty często zawierają mnóstwo soli, cukru, utwardzonych tłuszczy, ulepszaczy smaku. Nie potrzebujesz tego! Zrób zapas ziół (świeżych i suszonych), przyda się odrobina dobrej jakości tłuszczu (chociaż nie jest niezbędna), sok z cytryny, może ocet albo dobrej jakości musztarda. Gotowcom powiedz nie! - Po trzecie: Zachowaj zdrowe proporcje
Masz dodatki do grilla czy grill jest dodatkiem do jedzenia? Druga opcja jest lepsza. Na Twojej imprezie powinny królować zdrowe dania, do których dodatkiem są potrawy z grilla. Przemyśl to! - Po czwarte: Nie przesadzaj z ilością
Zachowaj umiar i nie jedz więcej niż potrzebujesz. Chyba chcesz miło wspominać czas spędzony z rodziną albo przyjaciółmi, a nie cierpieć na niestrawność. Dobrą opcją jest przerwa w biesiadowaniu – na spacer, na piłkę, na partyjkę badmintona. - Po piąte: Uważaj na to co pijesz, bo nie tylko jedzenie składa sie na na zdrowy grill
Teraz nie będzie miło. Piwo jest najgorszym wyborem! Jest bardzo kaloryczne i to naprawdę jedna z gorszych opcji. Trochę lepsze będzie wino. Ale najlepsza… woda. Możesz wrzucić do niej kawałki owoców (będzie piękna). Nie zaniedbuj nawodnienia organizmu! - Po szóste: Dodatki też wybieraj z głową
- Chleb – niekoniecznie, a jeśli już to pełnoziarnisty
- Majonezowe sosy i ketchup – możesz wybrać lepiej, na przykład lekkie sosy z wegańskich jogurtów
- Gotowe surówki i sałatki zastąp domowymi
- Warzywa smakują rewelacyjnie z hummusami i pastami, o których nie możesz zapomnieć podczas swojej imprezy
- Najlżejszy sos do surówki to….. dobrej jakości ocet balsamiczny z dodatkiem ziół
- Po siódme: Co na ruszt
- Tofu w marynacie zamiast mięsa
- Małe kawałki papryki
- Marchew pokrojona w słupki
- Całe pieczarki, szparagi
- Cebula w plastrach
- Ziemniaki – w plastrach lub ponacinane
- Kukurydza w plastrach
- Połówki pomidorów
- Cukinia i bakłażan (posól trochę, żeby szybciej straciły wodę)
Tutaj mam dla Ciebie również fajny artykuł o tym, czym zastąpić mięso.
Rekomendacja lekarza
Jeśli lubisz spędzać czas na grillowaniu, nie odmawiaj tego sobie. Po prostu uważaj co jesz i jak przyrządzasz. Możesz jeść jakkolwiek, a możesz zdrowo. Wybór należy do Ciebie.