Wybór warzyw i owoców – dylemat konsumenta: smak czy korzyść

Spis treści

W przypadku wielu spożywanych przez nas pokarmów obserwujemy i niestety udokumentowaliśmy pewną prawidłowość. Gorzki posmak i ostrość smaku niektórych warzyw odzwierciedla w dużym stopniu zawartość w nich korzystnych zdrowotnie substancji odżywczych (fitonutrientów). Są to witaminy, związki o działaniu antyutleniającym, antybakteryjnym, przeciwpasożytniczym, przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym.

Nie jest to akurat symbol naszych czasów, ponieważ rolnicy od wieków postawili sobie za cel wyselekcjonowanie takich odmian warzyw, aby ich walory smakowe były jak najsmaczniejsze. Słodycz, eliminacja goryczy, smaków ostrych stała się celem selekcji gatunkowej prowadzonej od wieków. Pod względem rozmiarów współczesnych odmian, jednolitości kształtów, walorów smakowych rolnicy i agrotechnicy osiągnęli duże sukcesy. Obecne odmiany bananów albo kukurydzy praktycznie w niczym nie przypominają swoich przodków w zakresie walorów smakowych. Niestety również zawartość fitonutrientów jest także nieporównanie niższa.

Bardzo dobrym i czytelnym przykładem jest obecna w każdym domu cebula. Im nowsze odmiany, tym uboższe odżywczo. Na szczęście szalotka zachowuje prawie tyle samo wartości, co jej gatunkowi pradziadowie.

Rada praktyczna:

Aby osiągnąć maksymalne korzyści zdrowotne ze spożywania warzyw i owoców można zaproponować jedną, generalną zasadę, dotycząca zaopatrywania się w nie „im starsza odmiana, tym większa korzyść zdrowotna „

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa