Czy wiesz co to skala ANDI?

Spis treści

Skala ANDI (aggregate nutrient density index) – to skala wartości odżywczej pokarmów.

Skala Andi

Skala ANDI została opracowana i wprowadzona przez dr Joela Fuhrmana. Punktacja dla każdego pokarmu od 1 do 1000

.

Punktacja ANDI to ułamek gdzie w liczniku mamy wartość odżywczą a w mianowniku ilość kalorii. Wartość odżywcza uwzględnia zawartość w konkretnym pokarmie 34 rożnych witamin, karotenoidów, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, selenu i wielu innych ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Ważnym elementem oceny ANDI jest zdolność do absorbowania przez pokarm wolnych rodników co wiąże się bezpośrednio z ilością antyoksydantów w danym pokarmie (metodyka pomiaru na podstawie ORAC – oxygen radical absorbance capacity).

Czyli im lepszy stosunek wartości odżywczej do kaloryczności tym będziemy mieli wyższy wynik w sali ANDI !

Oto kilka przykładów przedstawiających poszczególne grupy pokarmów:

Warzywa są najbardziej wartościowe. Kilka warzyw ma wartość maksymalną ANDI – 1000


punktów. Są to : nać gorczycy i rzepy, kapusta ozdobna, jarmuż, rukiew wodna

Teraz wartości maksymalne w poszczególnych grupach:

  • Owoce – truskawki – 212
  • Strączki – soczewica – 104
  • Nasiona – słonecznik – 78
  • Pełna ziarno – tradycyjna owsianka – 53
  • Mięso – bizon polędwica – 39
  • Ryby – tuńczyk – 46
  • Sery – feta – 21
  • Nabiał chłodzony – Tofu – 37

Na drugim biegunie skali ANDI :

  • Cola – 1
  • Lody waniliowe – 9
  • Chipsy kukurydziane – 7

 

Oryginalne źródło: https://www.drfuhrman.com/blog/128/andi-food-scores-rating-the-nutrient-density-of-foods

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa

Nigdy nie jest za późno na zmianę stylu życia – nawet po 40. i 50. roku życia!

Wielu moich pacjentów, zwłaszcza tych po 40. czy 50. roku życia, zadaje mi podobne pytanie: „Czy w moim wieku to ma jeszcze sens? Czy nie jest już za późno, by

Jak styl życia wpływa na ryzyko zawału serca?

Każdego dnia w swojej pracy widzę, jak styl życia może stać się największym wrogiem serca. W tym odcinku, wraz z Martą Michalską Wosztyl rozmawialiśmy o tym w sposób przewrotny –