Soki owocowe czy owoce? Co wybrać?

Spis treści

Czy soki owocowe są zdrowe?

Sok jabłkowy czy jabłko – to pytanie może Ci się wydać dziwne. Coś w stylu: kura czy jajko. Ale czy w kontekście wyborów żywieniowych ono rzeczywiście jest bez sensu? Dzisiaj nie silę się na żadne naukowe dyskusje. Łopatologicznie zastanawiam się czy soki owocowe to rzeczywiście to samo, co owoce?

Wciąż rozmawiamy o zdrowej diecie i najlepszych wyborach. Oraz o ich konsekwencjach dla naszego zdrowia. Ale przyznaj, że w Twojej głowie nadal są „zaprogramowane” pewne schematy. Prawdopodobnie jednym z nich jest taka myśl, że sok owocowy jest tak zdrowy, jak owoc i że szklanką soku można zastąpić sobie zjedzenie owocu.

Pewnie taki schemat utrwalił się w Twojej głowie, bo był powtarzany w domu rodzinnym, przez babcię, ulubioną ciocię, w szkole, w mediach. Przecież reklamy bez przerwy powtarzają, że sok jest w 100% zrobiony z owoców. Jeżeli myślisz sobie, że oczywiście, że sok jest w 100% z owoców, bo z czego miałby być, to… byłbyś prawdopodobnie bardzo zdziwiony, gdybyś przeczytał skład na opakowaniu 😊 Ale do rzeczy.

Być może nie masz wystarczająco dużo zaufania do producentów i podważasz to, co marketingowcy mówią do Ciebie w reklamach. Ale przecież taki sok wyciskany w domu, własnoręcznie albo przez sokowirówkę, to już zupełnie inna sprawa! Przecież widzisz, że wylatuje on z tych owoców, które sam wybrałeś w sklepie, niczego nie dodajesz (żadnego cukru!), nie ma się do czego przyczepić, bo to już na pewno sama natura. A no właśnie, ja się przyczepię.

Sok jest częścią owocu, tak? Sok powstaje w owocach naturalnie, tak? Pijesz sok, czyli spożywasz owoc? No właśnie nie!

Po oddzieleniu soku od miąższu masz płyn, który zawiera witaminy, mikro- i makroelementy. Oraz tą „pulpę”, którą albo przerobisz na placki (polecam), albo wyrzucisz (nie polecam). A czy przyszło Ci kiedyś do głowy, że w tym miąższu pozostaje całe mnóstwo witamin, mikro- i makroelementów, które trafiłyby do Twojego układu pokarmowego, gdybyś wybrał owoc? Czy wiesz, że wyrzucasz całą masę błonnika, które pomógłby Twojemu organizmowi rozłożyć naturalne cukry, znajdujące się w soku? Genialną regułą dietetyki jest „Idź za błonnikiem”! Wszystkie składniki diety zawierające dużo błonnika zawierają także dużo witamin, mikroelementów i są bardzo pożądane w Twojej diecie. Tymczasem podczas przygotowywania soku pozbywasz się większości tegoż błonnika. Czy to mądre? Błonnik spowalnia wchłanianie prostych cukrów zawartych w owocu dzięki czemu trzustka nie musi tak bardzo dynamicznie wyrzucać insuliny. Nie dochodzi do dużych wahań poziomu glukozy.

Na domiar złego czy wiedziałeś, że wyciskarki wytwarzają energię podczas procesu oddzielania soku, która niszczy część cennych składników?

Czy wybór naprawdę jest trudny?

  • Soki owocowe mniej sycą niż owoce
  • W soku jest mniej błonnika, beta karotenu, potasu
  • Nie zaleca się podawania soków dzieciom poniżej 1 roku. Zaleca się ograniczenie ilości soku w diecie dzieci między 1 a 3 rokiem życia. Sok może przyczyniać się do powstania nadwagi.

Wciąż uważasz, że wypicie szklanki soku może zastąpić zjedzenie jabłka?

Rekomendacja lekarza

Wypicie świeżo wyciśniętego soku dostarczy organizmowi pewną dawkę składników odżywczych. Ale sok nigdy nie zastąpi zjedzenia całego owocu. Proces trawienia jest tak skomplikowany, składników w pożywieniu jest tak wiele, szkoda naruszać naturalną harmonię, zaburzając ją niedoskonałymi substytutami.

Moja rekomendacja jest jednoznaczna. Jeśli możemy, jedzmy owoce i warzywa 😊 Soki owocowe to tylko substytut.

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa