Rekomendacja dla diety roślinnej w amerykańskich szpitalach

Spis treści

Światowe trendy

W trakcie corocznej konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego (AMA), która odbyła się w 2017 r. w  Chicago, dyskutowano na temat diety optymalnej dla pacjenta przebywającego w placówkach zamkniętej służy zdrowia. W rezolucji nr 406 stwierdzono, że na bazie dostępnych danych naukowych wszystkie placówki medyczne powinny być zachęcane do zmiany menu pacjentów na dietę roślinną. Ponadto powinno się, zwłaszcza w czasie choroby i rekonwalescencji odbywanej w szpitalu, wyeliminować z diety mięso, nabiał oraz jaja.

W komentarzu do tych wydarzeń dr Neal Barnard (Prezydent Physicans Committee for Responsible Medicine) stwierdził, że nareszcie pacjent dochodzący do siebie po operacji będzie miał możliwość wybrania zdrowego posiłku roślinnego. Wspomniał o niedawnym oświadczeniu WHO, potwierdzającym związek pomiędzy spożyciem przetworzonego mięsa a rakiem jelita grubego. Przypomniał, że przegłosowanie rekomendacji dla promowania wegańskiej diety w szpitalach spotkało się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem uczestniczących w konferencji amerykańskich lekarzy. Dodatkowo Dr Barnard wspomniał o podobnym dokumencie wydanym ostatnio przez ACC (American College of Cardiology). Dokument ACC nie tylko wspomina o możliwości dostępu pacjentów do wegańskich dań, ale nakłania personel placówek medycznych do ich aktywnego promowania wśród pacjentów w trakcie pobytu w szpitalu.

Tymczasem nad Wisłą

No właśnie, jak opisana sytuacja w USA ma się do tego czego jesteśmy świadkami w naszym kraju?  Większość z Państwa już pewnie się spotkała z internetowymi memami pokazującymi zdjęcia polskich szpitalnych „posiłków”.  Aż ciśnie się na usta, by powiedzieć „dietetyk płakał jak układał to menu”. A przecież właśnie ludzie chorzy, w tym kryzysowym momencie potrzebują wyjątkowo dobrze i fachowo skomponowanej diety. Dodatkowo chcę podać przykład ostatniej aktualizacji wytycznych dietetycznych dla pacjentów z cukrzycą, z którymi się generalnie nie zgadzam, i które skomentowałem w osobnym artykule niedawno. Wydaje się, że dzięki internetowi oraz znajomości języka angielskiego wszyscy (teoretycznie) mamy równy dostęp do danych z badań naukowych i epidemiologicznych. Skąd zatem taki rozdźwięk dotyczący rekomendacji dietetycznych? W polskich wytycznych przy dietach roślinnych dla pacjentów z cukrzycą napisano „brak korzyści”. W USA hurtem rekomenduje się zmianę diety na wege w szpitalach. W USA były prezydent ACC dr Kim Williams mówi, że mamy współcześnie dwa rodzaje kardiologów: wegan i tych, którzy nie czytali wyników badań. W Polsce na kongresach kardiologicznych wciąż, z każdej strony słyszymy o zbijaniu cholesterolu statynami, a jak nie da rady, to nowymi wstrzykiwanymi inhibitorami PCSK9. Super postęp i światowe trendy. A o najprostszych sposobach? O sposobach, które wiążą się z najmniejszą ilością ryzyk i działań niepożądanych dla pacjenta? O sposobach o udokumentowanej skuteczności w spowalnianiu i nawet hamowaniu miażdżycy? O diecie zmniejszającej ryzyko niektórych nowotworów? O diecie zmniejszającej oporność na insulinę i poprawiającej funkcję wysp beta trzustki?  Jakoś cichosza…

 

Turn Fit – Zwróć się w stronę zdrowia !

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa