Otwórz oczy i przestań wierzyć że potrafimy zastąpić naturę
Od zawsze, w naturalny sposób, wraz z pożywieniem konsumujemy witaminy i wszystkie związki potrzebne do rozwoju i trwania w zdrowiu. Nasz organizm wyspecjalizował się w umiejętności wychwytywania z pożywienia tego co jest potrzebne. Dodatkowo nauczył się pobierać takie ilości jakich w danym czasie potrzebuje. W warunkach niedoboru jest bardzo czuły na wychwytywanie najmniejszych ilości potrzebnej substancji np. witaminy C z pożywienia (przykład żeglarzy cierpiących kiedyś podczas rejsów na szkorbut). W warunkach […]
Post Author:
TomaszJezewskiDostep
Categories:
Bez kategorii , Blog , Dieta , Profilaktyka
Date Posted:
24 listopada, 2016
Share This:
Od zawsze, w naturalny sposób, wraz z pożywieniem konsumujemy witaminy i wszystkie związki potrzebne do rozwoju i trwania w zdrowiu. Nasz organizm wyspecjalizował się w umiejętności wychwytywania z pożywienia tego co jest potrzebne. Dodatkowo nauczył się pobierać takie ilości jakich w danym czasie potrzebuje. W warunkach niedoboru jest bardzo czuły na wychwytywanie najmniejszych ilości potrzebnej substancji np. witaminy C z pożywienia (przykład żeglarzy cierpiących kiedyś podczas rejsów na szkorbut). W warunkach nadmiaru natomiast aby nie zatruć organizmu i nie zachwiać równowagi wewnętrznej będzie hamował wchłanianie, metabolizował i wydalał nadmiar tej samej substancji. Dzieje się to bez naszej świadomej roli.
Wraz z postępem technologii i nauk medycznych uwierzyliśmy, że jesteśmy w stanie suplementować niektóre substancje w czystej, chemicznie otrzymanej formie. Liczymy wciąż, że to w znaczący sposób poprawi nasze zdrowie. Na ile takie działanie jest skuteczne ?
Popatrzmy na doskonały przykład – badanie opublikowane w Nature – jednym z najbardziej prestiżowych czasopism naukowych naszych czasów.
W doświadczeniu podano witaminę C w dwóch postaciach :
-
100mg jabłka wraz ze skórką (zawierające w próbce około 5,7mg witaminy C)
-
tabletki zawierającej kwas askorbinowy
Okazuje się że :
-
aktywność antyoksydacyjna wit. C zawartej w porcji jabłka (przypominam 5,7mg) odpowiadała dawce 1500mg wit. C podanej w tabletce !!!
-
dodatkowo wykazano, że ekstrakt z jabłka miał właściwości hamujące namnażanie komórek nowotworowych podczas, gdy w środowisku oczyszczonego kwasu askorbinowego taki efekt nie był w ogóle obserwowany !
-
na podstawie tego doświadczenia autorzy wysunęli wniosek, że to nie sama wit. C przejawia wymienione korzystne efekty lecz wszystkie fitoskładniki, które wraz z nią zawarte są w jabłku
-
dodatkowo zauważono, że efekty te były wielokrotnie bardziej wyrażone, gdy jabłko nie zostało pozbawione skórki