Otwórz oczy i przestań wierzyć że potrafimy zastąpić naturę

Spis treści

Od zawsze, w naturalny sposób, wraz z pożywieniem konsumujemy witaminy i wszystkie związki potrzebne do rozwoju i trwania w zdrowiu. Nasz organizm wyspecjalizował się w umiejętności wychwytywania z pożywienia tego co jest potrzebne. Dodatkowo nauczył się pobierać takie ilości jakich w danym czasie potrzebuje. W warunkach niedoboru jest bardzo czuły na wychwytywanie najmniejszych ilości potrzebnej substancji np. witaminy C z pożywienia (przykład żeglarzy cierpiących kiedyś podczas rejsów na szkorbut). W warunkach nadmiaru natomiast aby nie zatruć organizmu i nie zachwiać równowagi wewnętrznej będzie hamował wchłanianie, metabolizował i wydalał nadmiar tej samej substancji. Dzieje się to bez naszej świadomej roli.
Wraz z postępem technologii i nauk medycznych uwierzyliśmy, że jesteśmy w stanie suplementować niektóre substancje w czystej, chemicznie otrzymanej formie. Liczymy wciąż, że to w znaczący sposób poprawi nasze zdrowie. Na ile takie działanie jest skuteczne ?
Popatrzmy na doskonały przykład – badanie opublikowane w Nature – jednym z najbardziej prestiżowych czasopism naukowych naszych czasów.
W doświadczeniu podano witaminę C w dwóch postaciach :
  • 100mg jabłka wraz ze skórką (zawierające w próbce około 5,7mg witaminy C)
  • tabletki zawierającej kwas askorbinowy
Okazuje się że :
  • aktywność antyoksydacyjna wit. C zawartej w porcji jabłka (przypominam 5,7mg) odpowiadała dawce 1500mg wit. C podanej w tabletce !!!
  • dodatkowo wykazano, że ekstrakt z jabłka miał właściwości hamujące namnażanie komórek nowotworowych podczas, gdy w środowisku oczyszczonego kwasu askorbinowego taki efekt nie był w ogóle obserwowany !
  • na podstawie tego doświadczenia autorzy wysunęli wniosek, że to nie sama wit. C przejawia wymienione korzystne efekty lecz wszystkie fitoskładniki, które wraz z nią zawarte są w jabłku
  • dodatkowo zauważono, że efekty te były wielokrotnie bardziej wyrażone, gdy jabłko nie zostało pozbawione skórki
Wydaje się, że jesteśmy jeszcze bardzo daleko od realnych możliwości zastępowania produktów odżywczych naturalnego pochodzenia. Nie potrafimy skonstruować w sposób chemiczny takich mieszanek składników odżywczych jakie natura tworzy w każdym owocu i warzywie. Zatem korzystajmy na co dzień z tego dobrodziejstwa. Unikajmy jednocześnie marketingowego złudzenia, że suplementy są remedium na problemy naszego zdrowia – czy można bardziej obrazowo to udokumentować (5.7mg w jabłku to więcej niż 1500mg w tabletce).
Źródło:  Eberhardt et al in Nature, vol 405 pp 903-904

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Nigdy nie jest za późno na zmianę stylu życia – nawet po 40. i 50. roku życia!

Wielu moich pacjentów, zwłaszcza tych po 40. czy 50. roku życia, zadaje mi podobne pytanie: „Czy w moim wieku to ma jeszcze sens? Czy nie jest już za późno, by

Jak styl życia wpływa na ryzyko zawału serca?

Każdego dnia w swojej pracy widzę, jak styl życia może stać się największym wrogiem serca. W tym odcinku, wraz z Martą Michalską Wosztyl rozmawialiśmy o tym w sposób przewrotny –

Dieta ketogeniczna, cholesterol i zdrowie serca – moje dwie rozmowy, które warto obejrzeć

Keto i cholesterol: czy dieta niskowęglowodanowa szkodzi sercu?   Na temat diety ketogenicznej krąży wiele sprzecznych opinii. Jedni zachwalają ją jako sposób na długowieczność, inni ostrzegają przed katastrofalnym wpływem tłuszczów

Próba wysiłkowa – co mówi o Twoim sercu i dlaczego warto ją wykonać?

Co to jest próba wysiłkowa? W najnowszym odcinku naszego podcastu poruszamy temat, który dotyczy zdrowia każdego z nas – próby wysiłkowej. To badanie często kojarzy się wyłącznie z osobami, które