Kasza jaglana – kasz królowa !

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMoja babcia za nią przepadała i w jadłospisie dziadków była na stałe. Dzisiaj trochę zapomniana, kojarzy się przede wszystkim jako pokarm dla kanarków a szkoda, bo to ze stratą dla naszego zdrowia.

Kilka słów tytułem wstępu.

Kaszą nazywamy łuskane nasiona zbóż, w tym przypadku proso, które przybyło do Europy prawdopodobnie z Chin wiele lat temu. Ze względu na to, że jego uprawa jest bardzo prosta i niezbyt wymagająca (dobrze znosi suchy i gorący klimat oraz nie wymaga bogatej gleby) na szeroką skale uprawiana jest w Indiach i Afryce. W Polsce jej uprawa jest raczej uboga i skoncentrowała się głównie na obszarach województw Świętokrzyskiego i Lubuskiego. Potentatami w produkcji kaszy jaglanej są obecnie Chiny i zachodnia część Afryki, a w Europie Rosja i Ukraina. Większość upraw jest niestety przeznaczona na pasze dla zwierząt oraz wykorzystywana do produkcji alkoholu.

Dlaczego warto włączyć kaszę jaglaną na stałe do swojego dziennego menu?

Kasza jaglana jest wszechstronnie zdrowa, ma długą listę zalet, niewiele wad, jest łatwo dostępna i tania. Może być ona włączana do diety bardzo wcześnie. Podanie jej dziecku już w wieku 5-ciu miesięcy jest bardzo rozsądne, gdyż nie zawierająca glutenu kasza jaglana jest bardzo bezpieczna szczególnie u chorujących na celiakie i alergików – bo nie uczula.

Kasza jaglana to jedyna wśród kasz o właściwościach zasadotwórczych (neutralizuje drażniące działanie kwasów, pomaga w walce ze zgagą). Należy tu wspomnieć, że w typowej diecie Polaka w znacznym stopniu przeważają produkty zakwaszające: kawa, czarna herbata, cukier, mąka, jasny ryż, mięso, pieczywo, nabiał, alkohol, nikotyna. Sprzyja to rozwojowi wielu chorób między innymi osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, przyspiesza rozwój miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych stawów, zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów.

Kasza jaglana zawiera:

  • wit. z gr B : B1, B2, B6 (ich niedobór powoduje rozdrażnienie, stres , depresję),
  • żelazo (niedobór powoduje anemię i niedokrwistość),
  • miedź (ma wpływ na odporność, prawidłową  pracę mózgu, ułatwia transport i wchłanianie żelaza),
  • krzem, krzemionkę (odpowiedzialne za prawidłową mineralizację kości, poprawiające kondycję włosów, skóry i paznokci, poprawiające przemianę materii),
  • wit. E (działa na komórki antyoksydacyjnie, zwana witaminą młodości),
  • lecytynę (wspomaga procesy koncentracji, poprawia pamięć, obniża poziom złego cholesterolu).

Musimy pamiętać jednak o jej :

  • wysokim indeksie glikemicznym (71 w ugotowanej postaci) – nie powinna być nadużywana u diabetyków i osób stosujących dietę Montignaca,
  • dużej kaloryczności (100g kaszy to ok. 350 kalorii).

Ta łatwo dostępna od pokoleń kasza może stanowić wartościowy dodatek do dań głównych jak również zastąpić lub urozmaicić nasze tradycyjne posiłki.