Dobry plan to podstawa
Jak zmienić dietę? Dobry plan to podstawa! Pacjenci często mówią : doktorze, chcielibyśmy ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, ale nie wiemy jak kontrolować swoją dietę, aby nie popełniać błędów i aby niczego w niej nie zabrakło. Postanowiłem więc pokrótce opisać to, czego w diecie wegan nie powinno zabraknąć każdego dnia. Jest kilka grup produktów: warzywa: świeże i mrożone, rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, rozmaite fasole, groch, bób, zboża pełnoziarniste: różne rodzaje płatków, kasze, […]
Jak zmienić dietę? Dobry plan to podstawa!
Pacjenci często mówią : doktorze, chcielibyśmy ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, ale nie wiemy jak kontrolować swoją dietę, aby nie popełniać błędów i aby niczego w niej nie zabrakło. Postanowiłem więc pokrótce opisać to, czego w diecie wegan nie powinno zabraknąć każdego dnia.
Jest kilka grup produktów:
- warzywa: świeże i mrożone,
- rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, rozmaite fasole, groch, bób,
- zboża pełnoziarniste: różne rodzaje płatków, kasze, amarantus, razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż,
- owoce,
- orzechy wszelkiego rodzaju oraz pestki dyni i słonecznika, najlepiej niesolone i w czystej postaci.
Po pierwsze postarajmy się, aby w naszej diecie każdego dnia znalazło się 5 porcji warzyw i dwie porcje roślin strączkowych (porcja to około 70 -80g).
Nie zapominajmy o pozostałych składnikach z listy. Wszystkie są nam niezbędne.
Ważne, by zachować różnorodność produktów, waga jest mniej ważna, nie skupiamy się na niej.
Metoda małych kroków jest idealna! Na przykład w pierwszym tygodniu zamieniamy jeden dzień w naszym jadłospisie, kierując się powyższą listą, a w kolejnym tygodniu już dwa dni (dla mniej zdyscyplinowanych może to być na początek jeden posiłek dziennie).
Pamiętajmy, że tylko od nas samych zależy jak szybko uzyskany efekt terapeutyczny i znajdziemy się po zdrowszej stronie życia.