Dobry plan to podstawa

Spis treści

Jak zmienić dietę? Dobry plan to podstawa!

Pacjenci często mówią : doktorze, chcielibyśmy ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, ale nie wiemy jak kontrolować swoją dietę, aby nie popełniać błędów i aby niczego w niej nie zabrakło. Postanowiłem więc pokrótce opisać to, czego w diecie wegan nie powinno zabraknąć każdego dnia.

Jest kilka grup produktów:

  • warzywa: świeże i mrożone,
  • rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, rozmaite fasole, groch, bób,
  • zboża pełnoziarniste: różne rodzaje płatków, kasze, amarantus, razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż,
  • owoce,
  • orzechy wszelkiego rodzaju oraz pestki dyni i słonecznika, najlepiej niesolone i w czystej postaci.

Po pierwsze postarajmy się, aby w naszej diecie każdego dnia znalazło się 5 porcji warzyw i dwie porcje roślin strączkowych (porcja to około 70 -80g).

Nie zapominajmy o pozostałych składnikach z listy. Wszystkie są nam niezbędne.

Ważne, by zachować różnorodność produktów, waga jest mniej ważna, nie skupiamy się na niej.

Metoda małych kroków jest idealna! Na przykład w pierwszym tygodniu zamieniamy jeden dzień w naszym jadłospisie, kierując się powyższą listą, a w kolejnym  tygodniu już dwa dni (dla mniej zdyscyplinowanych może to być na początek jeden posiłek dziennie).

Pamiętajmy, że tylko od nas samych zależy jak szybko uzyskany efekt terapeutyczny i znajdziemy się po zdrowszej stronie życia.

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa