Witam wszystkich zawałOFFców oraz wszystkich klubowiczów mojego Klubu Zdrowia!

Dzisiaj powiemy sobie troszeczkę o tym czy głodówka przerywana, czyli tak zwany po angielsku intermittent fasting wiąże się z jakimiś korzyściami dla naszego zdrowia, a w części premium powiem o jednym z najnowszych badań poświęconych temu zagadnieniu. W części premium również będzie kilka zdań na temat pierwszych efektów szczepień przeciwko koronawirusowi oraz o substancji pochodzenia roślinnego obecnie dostępnej w postaci suplementów, czyli berberynie.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych do strefy klubowej!

 

Głodówki przerywane
Musimy pamiętać, że to, że zaczęliśmy uprawiać rośliny oraz hodować zwierzęta spowodowały, że mamy ciągły, systematyczny i niezagrożony dostęp do pożywienia. Ale biorąc pod uwagę długość ewolucji naszego gatunku nie są takie stare fakty – jest to zaledwie kilka ostatnich 1000 lat ewolucji gatunku ludzkiego. Wcześniej bywały dni, kiedy tego pożywienia było pod dostatkiem, ale bywały również dni, kiedy człowiek miał go zbyt mało albo nie miał go w ogóle i musiał czerpać energię zapasów, które zgromadził w swoim ciele. Dzisiaj mówimy o głodówce przerywanej, ale ten temat również ma duży fizjologiczny związek z modną obecnie (chociaż nie lubianą przeze mnie) dietą ketogeniczną.

O diecie ketogenicznej na pewno będziemy sobie mówili jeszcze przy innych okazjach, ponieważ jest to ważny temat, a jest dużo mitów dotyczących tego zagadnienia. Ciekawostka związana z głodówką przerywaną jest taka, że w ostatnich latach odkryliśmy, że pewne geny, które włączają się lub wyłączają w trakcie głodówki przerwanej, czyli w trakcie mniejszego dostępu do pożywienia to te same geny, które mają u człowieka wpływ na długość jego życia. Naukowcy zadali sobie zatem pytanie czy stosowanie głodówek przerywanych może rzeczywiście wydłużać nasze życie? I to nie my pierwsi – nowożytni – zadajemy sobie to pytanie, ponieważ jeden ojców medycyny Paracelsus zwykł mówić, że głodówki są jednym z najsilniejszych dostępnych dla nas lekarstw, są naszym wewnętrznym lekarzem!

W randomizowanym badaniu, w którym pacjenci od 3 do 4 dni w tygodniu stosowali tak zwaną głodówkę warzywną, czyli spożywali w tym czasie jedynie warzywa nieskrobiowe, czyli na przykład warzywa liściaste, sałaty, warzywa krzyżowe, takie jak kapusta czy brokuł. Poza tym dopuszczona była w dniach głodówki niewielka ilość, bo łyżka stołowa oliwy z oliwek, odrobina soku z cytryny lub octu owocowego. W pozostałe dni tygodnia pacjenci mieli żywić się normalnie, zachowując dotychczasowe nawyki żywieniowe. Szacowano, że w tych dniach postu warzywnego nasi pacjenci nie przyjmowali więcej niż 500 kalorii na dobę. W ciągu 6 miesięcy obserwacji średnio zarejestrowano spadek masy ciała o około 7% ! Czyli dla wszystkich, którzy chcą zredukować swoją masę ciała można powiedzieć, że badanie to dostarczyło nam fajnych dowodów na skuteczność odchudzania za pomocą tego typu głodówki warzywnej.

Nie jest ona jak widać bardzo ekstremalna, nie ogranicza nas tylko na przykład do picia wody w dni głodówkowe. Dostajemy co prawda mniejszą ilość kalorii, ale warzywa liściaste, zielone, warzywa krzyżowe dostarczają nam bardzo dużej ilości witamin mikroelementów i antyoksydantów.

Wnioski innych badań dotyczące głodówki przerywanej mówią o tym, że aby maksymalizować korzyści tego typu interwencji powinniśmy minimalizować spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jak również w pewien sposób minimalizować spożycie ziaren oraz owoców. Tego typu postanowienie ma na celu wyłączenie stymulacji wydzielania insuliny, wyłączenie stymulacji szlaku IGF-1 oraz szlaku metabolicznego M-Tor, które to szlaki metaboliczne przyspieszają właśnie starzenie naszego organizmu, jak również zwiększają ryzyko rozwoju u nas choroby nowotworowej.

Ograniczenie spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego w dni głodówkowe, ograniczenie spożywania pokarmów wysoko przetworzonych, ograniczenie spożywania oczyszczonej mąki, cukru, soli i całego jedzenia śmieciowego dodatkowo bardzo korzystnie wpływa na stabilizację i prawidłowy rozwój mikroflory naszych jelit. To z kolei zwiększa odporność naszego organizmu, ma istotne działanie przeciwzapalne i zapobiega chorobom autoimmunologicznym.

Możemy sobie jeszcze zadać pytanie czy głodówki przerywane powinni stosować tylko ludzie mający problem z nadwagą lub otyłością? Otóż nie! Przynajmniej raz na jakiś czas tego typu ograniczenie dostępności pożywienia powinni stosować wszyscy, nawet osoby szczupłe! Wiemy, że bodziec w postaci zmniejszenia dostępności raz na jakiś czas pożywienia w naszej diecie działa jako pozytywny stresor dla naszego organizmu. Powoduje, że zaczynamy szukać rezerw energetycznych w komórkach i robimy trochę tam porządki, aktywujemy również ścieżki metaboliczne, które sprzyjają wydłużeniu naszego życia. Dlaczego powiedziałem, że jest to pozytywny stresor? Na pewno słyszeliście o kortyzolu, czyli hormonie wydzielanym w warunkach stresu przez nasz organizm. Dla nas ważne jest, abyśmy przewlekle nie wydzielali dużej ilości kortyzolu z bardzo wielu powodów. Okazuje się, że dostarczenie pozytywnego stresora jakim jest przerywana głodówka powoduje zmniejszanie poziomu kortyzolu!

Czy zatem możemy powiedzieć, że przerywana głodówka odstresowuje nasz organizm? Jak widać tak! Jest to bardzo korzystne dla naszego organizmu działanie! Dodatkowym czynnikiem, tym razem dotyczącym poprawy funkcjonowania naszego mózgu, naszego układu nerwowego jest to, że osoby, które stosowały przerywaną głodówkę miały wyższy poziom czynnika BDNF, czyli brain derived neurotrophic factor. To białko czyli BDNF wspomaga funkcjonowanie naszych komórek nerwowych, wspomaga ich właściwą regenerację i wydłuża życie komórek naszego układu nerwowego! Tak więc nawet jeżeli jesteś szczupła, jeżeli jesteś szczupły, to każdemu przyda się poprawa funkcjonowania naszego mózgu, przyda się poprawa koncentracji, przyda się poprawa zapamiętywania!

 

Myślę, że warto rozważyć od czasu do czasu przynajmniej przerwaną głodówkę. Już tych informacji, które przed chwilą usłyszeliście wynika, że mamy wiele pozytywnych doniesień o korzystnym działaniu czasowego ograniczenia pożywienia dla naszego organizmu na nasze zdrowie i dla naszej długowieczności.

Kolejne informacje dotyczące przerwanej głodówki będą dostępne w kontynuacji tego podcastu wczęści premium dostępnej dla moich Klubowiczów.
Dodatkowo w części premium najnowsze informacje o skuteczności i skutkach szczepienia przeciwko koronawirusowi oraz powiemy sobie trochę o suplementowaniu berberyny.
Ponadto w strefie klubowej dzisiaj opublikowałem mój wykład dotyczący sytuacji pacjentów w polskich szpitalach w zakresie stosowania nowoczesnej medycyny stylu życia. Myślę, że każdy z nas albo sam spędził jakiś czas już w życiu w szpitalu albo w każdej rodzinie mamy bliskich, którzy w tych szpitalach albo przebywali, albo będą przebywali, więc myślę że dla większości z Was ten temat może okazać się interesujący.

To tyle na dzisiaj w podkaście zawałOFFwcy, a Klubowiczów zapraszam na kontynuację Strefie Klubowej!

 

A wiecie, że teraz możecie słuchać mnie na:

Dołącz do Klubu Zdrowia

Co powiesz na:

cotygodniowy podcast o diecie, zdrowiu, odżywianiu i wszystkim tym co potrzebne Ci do życia wolnego od chorób
wygodny moduł do odsłuchiwania ze spisem treści, rozdziałami, odcinkami
dostosowany do urządzeń mobilnych abyś mógł słuchać tak jak chcesz i gdzie tylko masz na to ochotę
do tego bonusowe materiały z moich kursów
dwutygodniowy jadłospis oraz poradnik jak i gdzie robić zakupy

[/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]