Czy dieta jest ważna? Ilość posiłków a ryzyko choroby?

Spis treści

Czy dieta jest ważna?

Na podstawie opublikowanych ostatnio badań eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego sformułowali wnioski, które rzucają nowe światło na zagadnienie wpływu ilości spożywanych dziennie posiłków oraz pory ich spożywania na nasze zdrowie. Inaczej mówiąc, sprawdzili czy dieta na pewno jest taka ważna.

Oceniono częstość występowania zawałów serca, otyłości oraz cukrzycy.

Wnioski:

  • śniadanie jako posiłek pełni kluczową rolę w dziennym cyklu. Rezygnacja ze śniadania wiąże się z istotnym wzrostem ryzyka otyłości, cukrzycy typu 2 a nawet choroby wieńcowej.
  • późne spożywanie kolacji ponad 2 krotnie zwiększa ryzyko otyłości
  • spożywanie co najmniej 4 posiłków dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia analizowanych problemów w porównaniu z pacjentami którzy jadają 1-2 razy w ciągu dnia bardziej obfite posiłki. Dodatkowo w grupie jedzącej częściej  notowano niższe poziomy „złego choelsterolu” LDL oraz niższe poziomy glukozy.

Źródło: http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/01/30/CIR.0000000000000476

 

 

Kurs, który krok po kroku pomoże Ci przejść na zdrową stronę życia

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o zaletach diety roślinnej, to zapraszam na mój autorski kurs.

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa