
Czy jedzenie czekolady może zmniejszać szanse wystąpienia migotania przedsionków?
Czy jedzenie czekolady może mieć wpływ na szanse wystąpienia arytmii serca ?
Wyniki opublikowanego niedawno badania wskazują, iż spożywanie 1-3 razy na miesiąc czekolady (zwłaszcza ciemnej – gorzkiej) wiąże się z około 10% zmniejszeniem ryzyka wystąpienia zaburzeń rytmu serca pod postacią migotania przedsionków. Analiza ta była częścią dużego projektu Danish Diet, Cancer, and Health Study, a badaniem objęto ponad 55 tys ludzi. Grupę spożywających czekoladę porównano do grupy kontrolnej, gdzie spożycie czekolady nie było większe niż raz na miesiąc. Należy również dodać, że istnieją również dane z badań dokumentujące analogiczne, korzystne działania czekolady w zakresie zmniejszania ryzyka wystąpienia zawału serca oraz jego niewydolności.
Pamiętajmy jednak aby tego kardioprotekcyjnego i antyarytmicznego leku nie przedawkować !
W dużych dawkach niestety na czoło wysuwają się efekty zależne od zawartości w czekoladzie cukru i tłuszczów.
Źródło: http://heart.bmj.com/content/103/15/1163.long