Czy jedzenie czekolady może zmniejszać szanse wystąpienia migotania przedsionków?

Spis treści

Wyniki opublikowanego niedawno badania wskazują, iż spożywanie 1-3 razy na miesiąc czekolady (zwłaszcza ciemnej – gorzkiej) wiąże się z około 10% zmniejszeniem ryzyka wystąpienia zaburzeń rytmu serca pod postacią migotania przedsionków. Analiza ta była częścią dużego projektu Danish Diet, Cancer, and Health Study, a badaniem objęto ponad 55 tys ludzi. Grupę spożywających czekoladę porównano do grupy kontrolnej, gdzie spożycie czekolady nie było większe niż raz na miesiąc. Należy również dodać, że istnieją również dane z badań dokumentujące analogiczne, korzystne działania czekolady w zakresie zmniejszania ryzyka wystąpienia zawału serca oraz jego niewydolności.

Pamiętajmy jednak aby tego kardioprotekcyjnego i antyarytmicznego leku nie przedawkować !

W dużych dawkach niestety na czoło wysuwają się efekty zależne od zawartości w czekoladzie cukru i tłuszczów.

Zapis EKG - migotanie przedsionków
Zapis EKG – migotanie przedsionków
Źródło: http://heart.bmj.com/content/103/15/1163.long

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Analiza bzdur w wywiadzie z profesor Grażyną Cichosz

Dlaczego nagrałem odpowiedź na wywiad prof. Cichosz? Po emisji głośnego wywiadu pani profesor Grażyny Cichosz w podcaście redaktora Bogdana Rymanowskiego otrzymałem liczne pytania od moich pacjentów, klubowiczów i obserwatorów. Wiele

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem