Jeśli chcesz odstraszyć skorpiony, to użyj czosnku i cebuli. Poważnie! Ale jeśli mierzysz się gorączką, zapaleniem gardła, przeziębieniem, bólem ucha, to czosnek, cebula i odmiany im pokrewne mogą okazać się najlepszym lekarstwem. Czy wiecie, że są używane do leczenia już od tysięcy lat? A ich zastosowanie jest bardzo szerokie, bo oprócz wspomnianego leczenia objawów przeziębienia, leczy się nimi zakażone rany, wspomagają przywracanie apetytu, łagodzą objawy ukąszenia pszczół i dodają energii. Czyżby to było lekarstwo idealne?

 

Trochę historycznych ciekawostek

  • Wiemy, że niewolnicy, którzy budowali piramidy w Egipcie byli karmieni cebulą i czosnkiem, aby byli bardziej wytrzymali.
  • Czosnek i cebula były starożytnymi środkami dopingowymi. Stosowali je antyczni atleci (wcierając w skórę), aby osiągnąć lepsze wyniki na olimpiadach.
  • W trakcie wojny secesyjnej w USA brak cebuli był uważany jako istotny problem w zaopatrzeniu oddziałów. Generał Ulisess Grant napisał w depeszy, że nie ruszy swoich wojsk, jeśli nie zostanie odpowiednio zaopatrzony w cebulę!
  • W trakcie II wojny światowej Anglicy cebulę nazywali „radziecką penicyliną”.
  • W 2009 Ministerstwo Obrony Narodowej Mołdawii zaleciło codzienną dawkę cebuli wszystkim żołnierzom jako profilaktykę grypy H1N1.

Czosnek

W czosnku substancją aktywną allicyna – ma ona kluczowe dla nas działanie biologiczne. Powstaje po zgnieceniu (uszkodzeniu struktury) komórek czosnku. A teraz szokująca ciekawostka.

1 mg allicyny jest równy swą siłą działania przeciwbakteryjnego 15 jednostkom międzynarodowym penicyliny.

Zatem jeśli 1 ząbek czosnku zawiera od 7 do 13 miligramów allicyny to 3 ząbki czosnku swą siłą są równe standardowej dawce penicyliny pod względem aktywności przeciwbakteryjnej.

Co jednak jest jeszcze bardziej istotne, większość bakterii potrafi z czasem wykształcić odporność na działanie antybiotyku. W przypadku czosnku i cebuli prawdopodobieństwo wykształcenia oporności na ich działanie jest 1000 krotnie mniejsze niż dla antybiotyków.

Kolejną przewagą jest również działanie przeciwwirusowe, którego stosowane przez nas antybiotyki nie posiadają. Przecież najczęstszym scenariuszem z jakim mamy do czynienia w okresach nasilonych zachorowań, jest to, że udajemy się do lekarza z objawami nieżytu górnych dróg oddechowych. Czyli z katarem :) Lekarz nie potrafi w standardowym badaniu w gabinecie potwierdzić czy nasze objawy wskazują na infekcję wirusową, czy bakteryjną. A antybiotyki leczą wyłącznie zakażenie bakteryjne. Zatem na infekcję wirusową nie zadziałają w ogóle, podczas gdy czosnek i cebula będą doskonałym lekarstwem.

Cebula

W cebuli główną substancją aktywną jest kwercetyna. W badaniu z 2009 roku zawarta w cebuli kwercetyna likwidowała wirusa grypy typu A skuteczniej niż dopuszczony do obrotu na rynku farmaceutycznym preparat Tamiflu!

Współczesne odmiany cebuli i czosnku są uboższe niż ich przodkowie. Jeszcze 70 lat temu właściwie każda odmiana cebuli zawierała dużą ilość korzystnych substancji. W ostatnich dziesięcioleciach selekcja odmian pod kątem wyglądu i łagodniejszego smaku spowodowała znaczne różnice na niekorzyść odmian nowych. Teraz mamy cebulę o łagodnym lub nawet słodkawym smaku, ale…. no właśnie…

W badaniu 2004 dodanie ekstraktu z tradycyjnej odmiany cebuli hamowało namnażanie 95% komórek raka wątroby i jelita grubego, podczas gdy w przypadku nowych słodkich odmian było to tylko 10% :(

 

Wiele zależy od sposobu ich przyrządzenia

Aby wykorzystać cały potencjał substancji tkwiący w czosnku, należy zgnieść lub posiekać czosnek na około 10 min przed dalszą jego obróbką.

Jeśli chodzi o inne postacie czosnku i cebuli dostępne w sklepach (proszki, sole czosnkowane itp.) to jedyną jaka nie traci potencjału czonsku to czosnek liofilizowany. We wszystkich innych przypadkach lepiej użyć go w naturalnej postaci.

Co ciekawe kwercetyna (główna aktywna substancja cebuli) nie tylko nie ginie podczas obróbki termicznej, ale nawet jej stężenie wzrasta. Wyjątkiem jest gotowanie ponieważ do 30% substancji odżywczych przedostaje się do wody użytej do gotowania. Nie ma straty, jeśli tą wodę również spożywany (zupy). W przeciwieństwie do czosnku przed obróbką termiczną cebuli nie trzeba na jakiś czas wcześniej siekać ani rozgniatać, aby uzyskać efekt maksymalnych korzyści odżywczych. Można to zrobić od razu.

Czy rozmiar ma znaczenie?

W przypadku cebuli tak. Im mniejsza cebulka, tym większe stężenie substancji aktywnych biologicznie dla naszego zdrowia. Niewiele osób wie, że:

Szalotka może zawierać do 6 razy więcej składników fitodżywczych niż typowa odmiana cebuli! Pod względem wrogości dla komórek  nowotworowych ustępuje ona jedynie czosnkowi!

Szalotka nie ma dużych wymagań w uprawie – można ją „zaprosić” do własnego ogródka (rekomendowana odmiana to Allium oschaninii). W pewnym sensie ta odmiana szalotki stanowi przeciwieństwo do sprzedawanych masowo w supermarketach gatunków cebuli – tak ja trufle są antytezą dla pieczarek. Tajemnica szalotki polega na jej praktycznie nie zmodyfikowanej ( w porównaniu do dzikich gatunków z przed setek lat) strukturze genetycznej.Podobnie rzecz ma się z małą cebulką zieloną (cebulka wiosenna):

  • Może ona zawierać ponad 140 razy więcej fitonutrientów niż zwykła cebula!
  • Powinna być jadnak jedzona szybko po zebraniu.
  • Nie są one jedynie miniaturowymi cebulami, to odrębny gatunek.
  • Więcej zdrowych dla nas składników znajduje się w jej szczypiorku.
  • W 2002 roku wykazano, że spożywanie 10 gramów dziennie tej cebuli przez mężczyzn zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienie raka prostaty o 50%!
  • Tak jak dla szalotki tajemnica siły zielonej cebulki to zachowana „stara” struktura genetyczna – nie są to odmiany dziś zmutowane.

Szczypiory

Szczypior czosnku ma więcej wartości odżywczych niż najbardziej wartościowa cebula. W badaniach na gryzoniach udokumentowano nawet działanie szczypioru czosnku jako afrodyzjaku, zwiększającego aktywność seksualną dwukrotnie (czekamy na badania na ludziach).

Szczypior czosnku powinien być spożywany jak najkrócej po zebraniu.

Kupując cebulę zwróć uwagę na nienaruszoną zewnętrzną warstwę. Pergaminowa osłonka gwarantuje soczystość cebuli, i chroni ją przed przedostaniem się do wewnątrz grzybów.

Jeśli macie problem ze zgagą po zjedzeniu cebuli lub czosnku, to polecam wybierać słodsze odmiany. Co prawda ich zawartość odżywcza jest mniejsza, ale i tak ich zjedzenie oznacza dostarczenie bomby witaminowej do organizmu. Natomiast przykre dolegliwości żołądkowe będą prawdopodobnie miały dużo łagodniejszą formę lub nie wystąpią w ogóle.

Dwa słowa o porach

Najwięcej substancji odżywczych jest w częściach zielonych (które często niestety wyrzucamy). Warto pamiętać, że przeciwieństwie do czosnku i cebuli por traci większość swych wartości odżywczych w kilka dni po zebraniu z pola.

Dieta antynowotworowa

Wiele warzyw ma działanie antynowotworowe. Najbardziej skuteczne są:

  • brukselka
  • jarmuż
  • brukuł
  • kapusta
  • szalotka
  • oraz …czosnek przy czym czosnek ze wszystkich wymienionych działał najsilniej!

Skąd ten potencjał

Większość korzystnych działań w czosnku i cebuli wywołują substancje zwane tiosiarczanami. To one zapobiegają tworzeniu się skrzeplin w naczyniach i zapewniają działanie antynowotworowe. Czy jest jakaś wada? Im więcej tiosiarczanów, tym bardziej intensywny, ostry smak cebuli i czosnku.

 

Im ostrzejszy czosnek i cebula tym możemy oczekiwać większej korzyści dla naszego zdrowia.

W badaniu kanadyjskim czosnek hamował (w przypadku niektórych rodzajów nowotworów) namnażanie  do 100% komórek nowotworowych.

Rekomendacja lekarza

Jeśli chcesz zwiększyć odporność swoją i swojej rodziny – regularnie serwuj dania zawierające czosnek i cebulę. Jeśli dopada Was przeziębienie – czosnek i cebula pomogą zwalczyć infekcję. Jeśli chcecie obronić swój obóz przed skorpionami, to może czosnek i cebula :)

Zobacz również:

KORONAWIRUS – co możemy, a czego nie powinniśmy…

Obejrzyj również 30-minutowy film na temat Koronawirusa.

Kilka uwag, kilka rekomendacji, kilka praktycznych porad dotyczących naszego bezpieczeństwa w sytuacji zagrożenia koronawirusem (SARS-CoV-2). Jak zminimalizować ryzyko zachorowania na COVID-19. Zapraszam serdecznie do obejrzenia i dyskusji.