Spożycie alkoholu a ryzyko sercowo-naczyniowe

Spis treści

[sg_popup id=”1″ event=”onload”][/sg_popup]W doniesieniu z bardzo prestiżowego czasopisma kardiologicznego Circulation omówiono wpływ spożycia alkoholu na ryzyko wystąpienia zawałów i udarów. Do analizy statystycznej włączono ponad 30 tys pacjentów.
Umiarkowane spożycie (1 drink / dziennie = 150 ml wina lub 350 piwa = 15 gram alkoholu) zwiększa ryzyko w pierwszej dobie po spożyciu, ale zmniejsza ryzyko po pierwszej dobie na okres tygodnia od spożycia.
Częste spożycie (więcej niż podane powyżej ilości) powodują kilkukrotne zwiększenie ryzyka zarówno bezpośrednio po spożyciu jak i w późniejszym czasie.
Ciekawe wyniki dotyczące bardzo interesującego większość naszych pacjentów zagadnienia oraz duża analizowana grupa to z pewnością atuty tej publikacji.
Zatem ….byle umiarkowanie !
Źródło: http://circ.ahajournals.org/content/133/10/979.abstract

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Nigdy nie jest za późno na zmianę stylu życia – nawet po 40. i 50. roku życia!

Wielu moich pacjentów, zwłaszcza tych po 40. czy 50. roku życia, zadaje mi podobne pytanie: „Czy w moim wieku to ma jeszcze sens? Czy nie jest już za późno, by

Jak styl życia wpływa na ryzyko zawału serca?

Każdego dnia w swojej pracy widzę, jak styl życia może stać się największym wrogiem serca. W tym odcinku, wraz z Martą Michalską Wosztyl rozmawialiśmy o tym w sposób przewrotny –

Dieta ketogeniczna, cholesterol i zdrowie serca – moje dwie rozmowy, które warto obejrzeć

Keto i cholesterol: czy dieta niskowęglowodanowa szkodzi sercu?   Na temat diety ketogenicznej krąży wiele sprzecznych opinii. Jedni zachwalają ją jako sposób na długowieczność, inni ostrzegają przed katastrofalnym wpływem tłuszczów

Próba wysiłkowa – co mówi o Twoim sercu i dlaczego warto ją wykonać?

Co to jest próba wysiłkowa? W najnowszym odcinku naszego podcastu poruszamy temat, który dotyczy zdrowia każdego z nas – próby wysiłkowej. To badanie często kojarzy się wyłącznie z osobami, które