Wysoka zawartość białka w diecie a nowotwory?
w "środowisku" spowodowanym dietą o niskiej zawartości białka pomimo takiej samej ilości aflatoksyny obserwujemy małą dynamikę rozwoju guzów. Zmienia się to gwałtownie, gdy zaczynamy podawać w diecie dużo białka
Post Author:
TomaszJezewskiDostep
Categories:
Bez kategorii , Blog , Dieta , Profilaktyka
Date Posted:
17 marca, 2016
Share This:
Bardzo małymi porcjami będę zachęcał Państwa do zainteresowania się pewnymi prawidłowościami – początkowo odkrytymi i opisanymi na modelach zwierzęcych (dane z populacji ludzi niebawem).
Eksperyment polegał na narażeniu zwierząt na działanie silnie mutagennego czynnika powodującego rozwój nowotworu wątroby – aflatoksyny. To, że wiemy o takim działaniu aflatoksyny nie jest niczym nowym. Okazuje się jednak, że w „środowisku” spowodowanym dietą o niskiej zawartości białka pomimo takiej samej ilości aflatoksyny obserwujemy małą dynamikę rozwoju guzów. Zmienia się to gwałtownie, gdy zaczynamy podawać w diecie dużo białka (tutaj akurat podawano kazeinę – białko mleka krowiego)
Zatem może nasuwać się wniosek, że pomimo niekwestionowanego, szkodliwego działania czynnika „rakotwórczego” możemy (poprzez dietę) mieć wpływ na dynamikę rozwoju nowotworu do fazy gdzie osiągnie on swoją autonomię i wymknie się organizmowi spod kontroli…
Niebawem więcej informacji mam nadzieję interesujących