10 ciekawostek o zdrowym grillowaniu

Post Author:

Tomasz Jezewski

Categories:

Date Posted:

4 kwietnia, 2020

Share This:

Zdrowy grill – poznaj 10 ciekawostek na temat mięsa, tłuszczy oraz przypraw

Sezon grillowy w pełni. Dlatego pomyślałem, że może zainteresuje Cię kilka ciekawostek dotyczących mięsa, tłuszczu oraz… przyprawiania. Przypomnij sobie ten tekst, gdy będziesz wybierać produkty na grilla, może zamienisz mięso na coś zdrowszego. No to lecimy!zdrowe grillowanie

#1 Czy wiesz, że…

masowa produkcja mięsa powoduje olbrzymie szkody dla środowiska naturalnego? Wyraża się to przede wszystkim produkcją dużych ilości gazów cieplarnianych (głównie metanu) oraz ogromnym zużyciem wody . Jak ogromnym? Do wyprodukowania 1 tony wołowiny oznacza zużycie 15 milionów litrów wody. Dla porównania do wyprodukowania tony warzyw potrzeba 315 tysięcy litrów wody. Ponadto masowa produkcja mięsa wymaga odpowiednio dużej produkcji pasz dla zwierząt. Skutkuje to intensywnym nawożeniem pól i zachwianiem równowagi ekologicznej ekosystemów. Z badań World Watch Institute wynika, że 51% rocznej emisji gazów cieplarnianych jest związane z produkcją żywności to metan z hodowli zwierząt, dwutlenek więgla z wypalanych lasów oraz związki azotowe ze sztucznie nawożonych upraw rolnych. Co z tego wynika? Że z troski o środowisko, powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa. Dieta roślinna przyjazna dla środowiska!

#2 Czy wiesz, że…

bydło mięsne z intensywnej hodowli jest wysoce otłuszczone? Zawiera około 30% tłuszczu. Ceną za dynamiką przyrostu są zmienione parametry jakości mięsa, które hodowane jest w warunkach nienaturalnych.

#3 Czy wiesz, że…

w krajach biednych przeważają choroby wynikające z niedożywienia i złych warunków sanitarnych, a w krajach bogatych z nadmiaru jedzenia, niewłaściwej i przetworzonej diety, a także zanieczyszczenia środowiska? O stanie państwa (społeczeństwa) wiele mogą powiedzieć zatem lekarze, a nie tylko ekonomiści.

#4 Czy wiesz, że…

średni czas życia w erze paleolitycznej wynosił 25 lat? Dołączenie mięsa do diety zdecydowanie wzbogacało odżywczo i kalorycznie dietę i to bez konsekwencji miażdżycowych. Jak to możliwe? One najzwyczajniej nie miały okazji, aby się rozwinąć w tak krótkim życiu człowieka. Nie to co teraz…

#5 Czy wiesz, że…

zamiana mięsa czerwonego na drób nie skutkuje ani zmniejszeniem poziomu cholesterolu, ani zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia?  Cholesterol pokarmowy dostarczamy wyłącznie z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Aby go ograniczyć, wystarczy zmienić dietę na roślinną. Proste, prawda?

#6 Czy wiesz, że…

istnieje wiele mitów insulinowych? Jeden z nich mówi, żeby nie jeść owoców, ponieważ podwyższają poziom cukru we krwi, a tymczasem podanie mięsa powoduje wyrzut insuliny praktycznie równy podaniu czystej glukozy. Zatem, diabetycy uważajcie podczas grillowych biesiad!

#7 Czy wiesz, że…

należy dbać o swoje zdrowie? Pewnie, że wiesz. A robisz to? Często ludzie dbają bardziej o swoje auto niż o siebie. Leją dobre paliwo, naprawiają, robią regularne przeglądy. A do dobrej diecie i profilaktyce dla siebie zapominają. Przyznaj się, czy Ty też tak robisz?

#8 Czy wiesz…

co to jest „hydrogenated oil”? To olej poddany procesowi uwodornienia. Oznacza to zawsze dużą zawartość tłuszczy nasyconych. Znajdziesz je w mrożonych i smażonych gotowych daniach (pizza, ciastka, margaryny, przekąski, wypieki, chipsy). Wciśnięte do tłuszczy w procesie hydrogenacji atomy wodoru, tworzą nienaturalne wiązania typu trans. Tłuszcze trans mają fatalny wpływ na nasze zdrowie, dlatego należy się ich wystrzegać. Uważaj co kupujesz.

#9 Czy wiesz, że…

obecnie typową dla krajów kultury zachodniej dietę możemy określić jako meat-sweet-diet (dieta mięsno-słodka)? Obfituje ona w pokarmy wysoce przetworzone, pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja), cukier, sól, utwardzone tłuszcze (o których było przed chwilą) oraz rafinowane mąki. Czego w niej brakuje? Błonnika! Dieta ta marginalizuje owoce i warzywa. Nie idźcie tą drogą!

#10 Czy wiesz, że…

dieta roślinna może być smaczna? Wystarczy znaleźć na nią sposób. Dobre musztardy i roślinne sosy bardzo wzbogacają walory smakowe dań wege. Jeżeli zmniejszysz ilość soli, a zastąpisz ją ziołami, owocowymi octami albo sokiem z cytryny, to potrawy nabiorą dla Ciebie zupełnie nowego smaku. Mało tego, po kilku tygodniach detoksu od soli, większość dań restauracyjnych wyda Ci się przesolona. Sprawdzone osobiście!

Darmowy poradnik

Co powiesz na darmowy poradnik? Wystarczy, że naciśniesz przycisk poniżej. Znajdziesz w nim moje zalecenia dotyczące Nieprzetworzonej Diety Roślinnej. Wszystko to zupełnie za darmo. 

10 ciekawostek o zdrowym grillowaniu

Get the latest news & updates

subscribe to our newsletter

recent posts