Spożycie (jakich?) tłuszczy a ryzyko raka piersi

Jakie to pyszne :)

Spis treści

[dropcap]Na poniższych panelach przedstawiono korelację pomiędzy spożyciem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego a ryzykiem wystąpienia raka piersi. Wyraźna, dodatnia korelacja (wzrost ilości nowotworów wraz z narastającą ilością tłuszczu w diecie) dotyczy spożycia tłuszczy pochodzenia zwierzęcego podczas gdy dla tłuszczy roślinnych nie stwierdza się jej.[/dropcap]
[tg_gallery_slider gallery_id=”4301″]
Dodatkowo wykazano, że spożycie większych ilosci tłuszczy zwierzęcych:
  • jest nierozerwalnie skojarzone ze spożyciem białka zwierzęcego (korelacja od 75 % dla Chin i ponad 90% dla populacji USA),
  • powoduje przyspieszoną pierwszą menstruację oraz późniejszą menopauzę w porównaniu do populacji o innej diecie (czynniki wpływające na rozwój nowotworu)
  • poprzez wyżej wymienione mechanizmy powoduje większe „narażenie” tkanek gruczołowych na działanie estrogenu w ciągu życia kobiety (czynnik wpływający na rozwój nowotworu)

 

Źródło: Carroll K. K., Braden L. M i wsp 1986: Fat and Cancer "Cancer" nr 58, s. 1818-1825

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa