Korzyści z ograniczenia kalorycznego – badanie CALERIE 2

Spis treści

[sg_popup id=”1″ event=”onload”][/sg_popup][sg_popup id=”1″ event=”onload”][/sg_popup]W randomizowanym badaniu Calerie 2 wykazano, że 25% ograniczenie kaloryczne u pacjentów (220 włączonych do badania) bez otyłości (BMI 22-28) w ciągu 2 lat obserwacji spowodowało wiele korzystnych zmian min:
  • zmiana masy ciała średnio  7.6  kg vs 0.4  kg na korzyść grupy badanej (grupa kontrolna nie miała z góry określonych ograniczeń kalorycznych),
  • istotną poprawę nastroju,
  • zmniejszenie poziomu napięcia / stresu,
  • poprawę ogólnego stanu zdrowia,
  • poprawę aktywności seksualnej i relacji w związkach,
  • poprawę długości i jakości snu,
  • zmniejszenie masy ciała wiązało się ze zwiększeniem wigoru.
Wszystkie wymienione istotne statystycznie dane zostały pozyskane poprzez wypełniane przez pacjentów specjalistyczne (łącznie 6) kwestionariusze do oceny nastroju, zmian nastroju, jakosci snu, jakości życia (QOL), aktywności seksualnej i satysfakcji z niej.
Wniosek z badania myślę jest uniwersalny bo dotyczy wszystkich niezależnie od posiadanego aktualnie wskaźnika masy ciała (BMI) – zawsze warto świadomie dobierać spożywane pokarmy zarówno jakościowo jak i ilościowo. Powodzenia !

 

Źródło: JAMA Intern Med. 2016 May 2. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.1189. [Epub ahead of print]

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa