Rodzaj diety a ryzyko dny moczanowej

W badaniu z New England Journal of Medicine z 2004 roku udokumentowano zwiększone ryzyko wystąpienia dny moczanowej w przypadku spożycia mięsa, ryb i owoców morza – wzrost ryzyka od 40 do 50 %. Wpływ diety roślinnej jest neutralny – nie powoduje ona zwiększenie ryzyka wystąpienia tej choroby. Natomiast ciekawym odkryciem jest fakt zmniejszenia częstości nowych zachorowań o ponad 40 %, gdy w diecie znajdował się odtłuszczony nabiał – przede wszystkim chude […]

Post Author:

Tomasz Jezewski

Categories:

Date Posted:

21 czerwca, 2017

Share This:

W badaniu z New England Journal of Medicine z 2004 roku udokumentowano zwiększone ryzyko wystąpienia dny moczanowej w przypadku spożycia mięsa, ryb i owoców morza – wzrost ryzyka od 40 do 50 %.

Wpływ diety roślinnej jest neutralny – nie powoduje ona zwiększenie ryzyka wystąpienia tej choroby.

Natomiast ciekawym odkryciem jest fakt zmniejszenia częstości nowych zachorowań o ponad 40 %, gdy w diecie znajdował się odtłuszczony nabiał – przede wszystkim chude mleko oraz jogurt naturalny 

 

Źródło : Choi HK et al  N Engl J Med. 2004 Mar 11;350(11):1093-103.

 

 

Rodzaj diety a ryzyko dny moczanowej

W badaniu z New England Journal of Medicine z 2004 roku udokumentowano zwiększone ryzyko wystąpienia dny moczanowej w przypadku spożycia mięsa, ryb i owoców morza – wzrost ryzyka od 40 do 50 %. Wpływ diety roślinnej jest neutralny – nie powoduje ona zwiększenie ryzyka wystąpienia tej choroby. Natomiast ciekawym odkryciem jest fakt zmniejszenia częstości nowych zachorowań o ponad 40 %, gdy w diecie znajdował się odtłuszczony nabiał – przede wszystkim chude […]

Get the latest news & updates

subscribe to our newsletter

recent posts