Rodzaj diety a ryzyko dny moczanowej
W badaniu z New England Journal of Medicine z 2004 roku udokumentowano zwiększone ryzyko wystąpienia dny moczanowej w przypadku spożycia mięsa, ryb i owoców morza – wzrost ryzyka od 40 do 50 %. Wpływ diety roślinnej jest neutralny – nie powoduje ona zwiększenie ryzyka wystąpienia tej choroby. Natomiast ciekawym odkryciem jest fakt zmniejszenia częstości nowych zachorowań o ponad 40 %, gdy w diecie znajdował się odtłuszczony nabiał – przede wszystkim chude […]
W badaniu z New England Journal of Medicine z 2004 roku udokumentowano zwiększone ryzyko wystąpienia dny moczanowej w przypadku spożycia mięsa, ryb i owoców morza – wzrost ryzyka od 40 do 50 %.
Wpływ diety roślinnej jest neutralny – nie powoduje ona zwiększenie ryzyka wystąpienia tej choroby.
Natomiast ciekawym odkryciem jest fakt zmniejszenia częstości nowych zachorowań o ponad 40 %, gdy w diecie znajdował się odtłuszczony nabiał – przede wszystkim chude mleko oraz jogurt naturalny
Źródło : Choi HK et al N Engl J Med. 2004 Mar 11;350(11):1093-103.