Ograniczenia te dotyczą pokarmów dosładzanych białym cukrem a nie cukrów zawartych naturalnie w pożywieniu.
Obecnie według danych z badań populacyjnych z USA 70% populacji spożywa na codzień cukry proste powyżej zakładanego celu. Ciekawe jak jest w Polsce, a zwłaszcza jak w grupie poniżej 20 roku życia. Przede wszystkim problem dotyczy spożywania dosładzanych napojów (47%) oraz produktów cukierniczych, słodkich przekąsek (snaków), słodyczy (łącznie 31%). Jako główne problemy związane z ich nadmiernym spożywaniem wskazano wysokie ciśnienie tętnicze, stany zapalne, otyłość typu brzusznego, nieprawidłowy poziom cholesterolu. Nieprawidłowości te skutkują wzrostem częstości zachorowań na cukrzycę typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego (przede wszystkim zależne od degeneracji miażdżycowej naczyń) oraz nowotwory (tutaj szkodliwy wpływ jest niezależny od obecności otyłości !)
Źródło: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2506644