Kwasy omega-3 z mięsa – fakt czy mit?

Spis treści

Polskie Mięso a kwasy omega

W jednym z artykułów sponsorowanych przez konsorcjum Polskie Mięso (to jeden z marketingowych nośników przekazu, promujący spożywanie mięsa wieprzowego), było hasło o większej w ostatnich latach zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w tymże mięsie! Przeanalizujmy zatem pokrótce to zagadnienie.

Kwasy omega w wieprzowinie?

Te jakże potrzebne człowiekowi wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) nie są wytwarzane przez zwierzęta. Zwierzęta nie posiadają umiejętności desaturacji wiązania w pozycji omega-3. Ich zawartość w mięsie zależy ściśle od tego, jaką paszą hodowane zwierzęta były skarmiane do czasu uboju. W ostatnich kilkudziesięciu latach coraz większa ilość zwierząt, których mięso jest obecne na naszych stolach pochodzi z masowych, intensywnych hodowli. Nie żyją one w warunkach zbliżonych do naturalnych, więc czym jest spowodowany wzrost zawartości omega-3 w mięsie? Naturalnym rezerwuarem i pierwotnym źródłem tych nienasyconych kwasów tłuszczowych są rośliny. Jeśli zwierzę spożywa dużo roślin w naturalnym środowisku, to zawartość PUFA w mięsie ma szansę być większa!

Jeśli zatem rośliny są lepszym pierwotnym źródłem wielonienasconych kwasów tłuszczowych, to biorąc pod uwagę ryzyka zdrowotne związane z systematycznym spożywaniem mięsa takie jak cholesterol, aktywacja szlaku IGF-1, nasycone tłuszcze, azotany i azotyny, żelazo hemowe, bakterie kałowe, antybiotykoodporność bakterii z intensywnych hodowli zwierząt, to biorąc to wszystko pod uwagę traktowanie mięsa jako nośnika i dostarczyciela wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo przewrotną rekomendacją. To tak, jakbyśmy doradzali przyjacielowi, który potrzebuje pożyczyć pieniądze wzięcie kredytu chwilówki. Przecież to lichwiarskie oprocentowanie trzeba będzie spłacić! Tak samo jest z wykorzystywaniem mięsa jako źródła PUFA… W nasionach i ziarnach, i orzechach jest mnóstwo ALA. Natomiast jeżeli nie ufasz swojej własnej konwersji i uważasz, że potrzebujesz dosuplementować dietę w DHA i EPA to są inne, o wiele bezpieczniejsze – pierwotne ich źródła takie jak algi i rośliny morskie. Ich spożycie dostarcza wszystkich potrzebnych PUFA bez zwiększania ryzyk dla Twojego zdrowia.

Zatem moja dobra rada: jeśli chcesz dobrych źródeł omega-3 szukaj ich w roślinach a nie mięsie!

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w moim Klubie Zdrowia – wejdź na www.tomaszjezewski.pl i dołącz do niego niego na próbę – zobacz za darmo mój kurs o NKR i i bądź świadoma – świadomy!

Przy okazji długiego weekendu polecam Wam też artykuły:

Zamienniki mięsa, czyli gdzie szukać białka na diecie roślinnej?

 

Zdrowy grill – 7 patentów na majówkę

 

Co jeść, żeby uniknąć zawału? Porady dla sercowców – Dieta w zawale

A wiecie, że teraz możecie słuchać mnie na:

Dołącz do Klubu Zdrowia

https://tomaszjezewski.pl/wp-content/uploads/2021/02/tj_klubzdrowia.png

Co powiesz na:

cotygodniowy podcast o diecie, zdrowiu, odżywianiu i wszystkim tym co potrzebne Ci do życia wolnego od chorób
wygodny moduł do odsłuchiwania ze spisem treści, rozdziałami, odcinkami
dostosowany do urządzeń mobilnych abyś mógł słuchać tak jak chcesz i gdzie tylko masz na to ochotę
do tego bonusowe materiały z moich kursów
dwutygodniowy jadłospis oraz poradnik jak i gdzie robić zakupy

Wypróbuj 7 dni za darmo

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa