Analiza bzdur w wywiadzie z profesor Grażyną Cichosz

Spis treści

Dlaczego nagrałem odpowiedź na wywiad prof. Cichosz?

Po emisji głośnego wywiadu pani profesor Grażyny Cichosz w podcaście redaktora Bogdana Rymanowskiego otrzymałem liczne pytania od moich pacjentów, klubowiczów i obserwatorów.

Wiele osób przyznało, że po wysłuchaniu tej rozmowy poczuło lęk, dezorientację i niepewność, komu wierzyć i co jeść, aby żyć zdrowo.

Nie mogłem pozostać obojętny. Postanowiłem przygotować obszerny, dwuczęściowy materiał, ponieważ w mojej ocenie wiele tez, które padły w wywiadzie, stoi w biegunowej sprzeczności z aktualnym stanem wiedzy naukowej i może wyrządzać ludziom realną szkodę, podważając zaufanie do nauki i lekarzy.

Moją odpowiedź podzieliłem na 2 filmy. Każdy z nich jest już dostepny w serwisie YouTube, a linki do nich zamieszczam poniżej.

Co znajduje się w I części analizy?

W pierwszej części mojej odpowiedzi skupiam się między innymi na:

  • Tezie, jakoby soja była „największym przekrętem dietetycznym XX wieku” i przyczyną wielu chorób (w tym rzekomo nieistniejących 30 lat temu zapaleń jelit).
  • Negowaniu roli cholesterolu w procesie miażdżycowym i nazywaniu tego „bzdurą”.
  • Moim spojrzeniu na wybór masło kontra margaryna (który z perspektywy kardiologa jest jak wybór między dżumą a cholerą).
  • Obaleniu tezy prof. Waltera Willeta, która została mu przypisana, a której (jak sam potwierdził) nigdy nie wygłosił.
  • Fundamentalnym błędzie w tezie, że „nie tyjemy od kalorii, tylko od insuliny”.

Co znajduje się w II odcinku?

Druga część to analiza kolejnych niebezpiecznych mitów, w tym:

  • Twierdzenia, że mięso zawiera „unikalne składniki”, których nie ma nigdzie indziej i że jest „dietą dla mózgu”.
  • Tezy, że weganie i wegetarianie „ryzykują własne zdrowie”.
  • Promowaniu serów dojrzewających jako rzekomo idealnego źródła białka, pomijając ich olbrzymią zawartość tłuszczów nasyconych i sodu.
  • Micie o „znikomej wartości” białka roślinnego (obalonym w latach 70. XX wieku).
  • Błędnej analizie badań (m.in. Epic Oxford) i tezie, że wszyscy mamy niedobory białka, podczas gdy problemem jest raczej nadmiar białka zwierzęcego.
  • Teorii o „globalistycznym spisku” mającym na celu zdyskredytowanie mięsa.

 

No ale o co chodzi czyli kluczowe tezy, z którymi polemizuję

Kluczowe tezy pani profesor, które omawiam, to przede wszystkim demonizowanie soi, negowanie roli cholesterolu w miażdżycy, mit o niezbędności codziennego spożywania mięsa oraz twierdzenie o bezwartościowości białka roślinnego.

W moich materiałach pokazuję, dlaczego tezy te stoją w sprzeczności z tysiącami badań naukowych, stanowiskami WHO oraz międzynarodowych towarzystw kardiologicznych i dietetycznych.

Ochrona rzetelnej wiedzy o zdrowiu publicznym jest dla mnie priorytetem. Zachęcam do obejrzenia obu części materiału, aby wyrobić sobie pełny obraz sytuacji oparty na faktach i medycznych dowodach.

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa