Gerontotoksyny – białka starości co to takiego?
Ile dziś zjadłeś gerontotoksyn? Czy można było mniej ? Czy są dla ciebie groźne ?
Post Author:
Tomasz Jezewski
Categories:
Dieta , Ogólna , Profilaktyka
Date Posted:
7 września, 2017
Share This:
Zaawansowane produkty glikacji (ang. AGE – advanced glycation endproducts) lub jak się je często określa gerontotoksyny czyli toksyny starzenia się (z greckiego geros – starość) mogą przyspieszać starzenie się naszego organizmu. Wykazano, że duża ich ilość zaburza działanie sirtuin. Sirtuiny to enzymy, które niestrudzenie nawijają nasze nici DNA. Zaburzenie ich funkcji powoduje min. wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia choroby Alzheimera.
AGE to można powiedzieć zwyrodniałe białka. Białka, do których powierzchni doczepiło się (na gapę) wiele innych cząstek przede wszystkim cukrów.
Powstawanie AGE jest zjawiskiem naturalnym. Powstają one na co dzień i na co dzień są wychwytywane i rozkładane przez organizm. Niemniej u niektórych z nas proces ten zachodzi wielokrotnie intensywniej.
Kiedy ?
Gdy chorujemy np. na cukrzycę, występuje stres oksydacyjny lub hipercholesterolemia.
Obecność AGE zaburza funkcje organizmu. Im ich więcej tym gorzej dla nas. Powodują one szytwnienie tkanek, stress oksydacyjny podtrzymują stan zapalny.
AGE mają wpływ na rozwój:
- zaćmy
- zwyrodnienia plamki żółtej oka
- uszkodzeń kości
- niewydolności serca, wątroby i nerek
- demencji i pogarszania się funkcji mózgu
Niestety wiele gerontotoksyn jest „dowożone” do naszego organizmu z zewnątrz.
Źródłami są dym tytoniowy oraz przede wszystkim smażone i pieczone mięso i jego przetwory. W przypadku pożywienia znaczenie ma co jemy, jak również sposób w jaki przyrządzamy nasze potrawy. Obróbka w wysokich temperaturach białek i tłuszczy bardzo przyspiesza tworzenie AGE. Oto kilka danych dotyczących dokumentujących zawartości gerontotoksyn w pokarmach.
Z pośród 500 przebadanych potraw najwięcej AGE było w ….. pieczonym kurczaku, następnie bekonie, opiekanej parówce.
Najmnijej AGE jest w zbożach, roślinach strączkowych, warzywach, owocach.
Z perspektywy zawartości gerontotoksyn sposób przygotowania jedzenia ma znaczenie !
Oto przykład
Zawartość AGE:
45 w jabłku pieczonym – 13 w gotowanym
10143 w opiekanej parówce – 6736 w gotowanej
Mięso średnio zawiera 20 razy więcej AGE niż nawet wysoko przetworzona żywność roślinna (np płatki śniadaniowe) oraz 150 razy więcej niż świeże owoce i warzywa.
Jak widać różnice pomiędzy rodzajami pokarmów nie są „kosmetyczne” – warto więc może pamiętać o gerontotoksynach !
Co robić aby się chronić :
Jedzenie
Promować : świeże owoce i warzywa, owoce morza, pełne ziarna, niskotłuszczowe mleko
Unikać : słodzone przekąski (ciastka, cukierki) i napoje, przetworzone potrawy mięsne i zawierające sery, tłuste mięsa, tłuszcze (masła, margaryny), pełnotłuste sery, pokarmy smażone
Metody przygotowania posiłków
Promować: długą obróbkę w niższych temperaturach, obróbkę z środowisku wodnym (gotowanie, parowanie, duszenie)
Unikać: wysokich temperatur w krótkich okresach czasu (grilowanie, smażenie, opiekanie, pieczenie)
Promować aktywność fizyczną
Normalizować masę ciała
Unikać palenia tytoniu
Śledź nasz blog – bądź na bieżąco !
Zwróć się ku zdrowiu – Turn-Fit !
Więcej o gerontotoksynach (AGE) dla dociekliwych : https://www.dovepress.com/current-perspectives-on-the-health-risks-associated-with-the-consumpti-peer-reviewed-fulltext-article-DMSO