Gerontotoksyny – białka starości co to takiego?

Spis treści

Zaawansowane produkty glikacji (ang. AGE – advanced glycation endproducts) lub jak się je często określa gerontotoksyny czyli toksyny starzenia się (z greckiego geros – starość) mogą przyspieszać starzenie się naszego organizmu. Wykazano, że duża ich ilość zaburza działanie sirtuin. Sirtuiny to enzymy, które niestrudzenie nawijają nasze nici DNA. Zaburzenie ich funkcji powoduje min. wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia choroby Alzheimera.

AGE to można powiedzieć zwyrodniałe białka. Białka, do których powierzchni doczepiło się (na gapę) wiele innych cząstek przede wszystkim cukrów.

Powstawanie AGE jest zjawiskiem naturalnym. Powstają one na co dzień i na co dzień są wychwytywane i rozkładane przez organizm. Niemniej u niektórych z nas proces ten zachodzi wielokrotnie intensywniej.

Kiedy ?

Gdy chorujemy np. na cukrzycę, występuje stres oksydacyjny lub hipercholesterolemia.

Obecność AGE zaburza funkcje organizmu. Im ich więcej tym gorzej dla nas. Powodują one szytwnienie tkanek, stress oksydacyjny podtrzymują stan zapalny.

AGE mają wpływ na rozwój:

  • zaćmy
  • zwyrodnienia plamki żółtej oka
  • uszkodzeń kości
  • niewydolności serca, wątroby i nerek
  • demencji i pogarszania się funkcji mózgu

Niestety wiele gerontotoksyn jest „dowożone” do naszego organizmu z zewnątrz.

Źródłami są dym tytoniowy oraz przede wszystkim smażone i pieczone mięso i jego przetwory. W przypadku pożywienia znaczenie ma co jemy, jak również sposób w jaki przyrządzamy nasze potrawy. Obróbka w wysokich temperaturach białek i tłuszczy bardzo przyspiesza tworzenie AGE. Oto kilka danych dotyczących dokumentujących zawartości gerontotoksyn w pokarmach.

Z pośród 500 przebadanych potraw najwięcej AGE było w ….. pieczonym kurczaku, następnie bekonie, opiekanej parówce.

Najmnijej AGE jest w zbożach, roślinach strączkowych, warzywach, owocach.

Z perspektywy zawartości gerontotoksyn sposób przygotowania jedzenia ma znaczenie !

Oto przykład

Zawartość AGE:

45 w jabłku pieczonym – 13 w gotowanym

10143 w opiekanej parówce – 6736  w gotowanej

Mięso średnio zawiera 20 razy więcej AGE niż nawet wysoko przetworzona żywność roślinna (np płatki śniadaniowe) oraz 150 razy więcej niż świeże owoce i warzywa. 

Jak widać różnice pomiędzy rodzajami pokarmów nie są „kosmetyczne” – warto więc może pamiętać o gerontotoksynach !

Co robić aby się chronić :

Jedzenie

Promować : świeże owoce i warzywa, owoce morza, pełne ziarna, niskotłuszczowe mleko

Unikać : słodzone przekąski (ciastka, cukierki)  i napoje, przetworzone potrawy mięsne i zawierające sery, tłuste mięsa, tłuszcze (masła, margaryny), pełnotłuste sery, pokarmy smażone

Metody przygotowania posiłków

Promować: długą obróbkę w niższych temperaturach, obróbkę z środowisku wodnym (gotowanie, parowanie, duszenie)

Unikać: wysokich temperatur w krótkich okresach czasu (grilowanie, smażenie, opiekanie, pieczenie)

Promować aktywność fizyczną
Normalizować masę ciała
Unikać palenia tytoniu

 

Śledź nasz blog – bądź na bieżąco !
Zwróć się ku zdrowiu – Turn-Fit !
Więcej o gerontotoksynach (AGE) dla dociekliwych : https://www.dovepress.com/current-perspectives-on-the-health-risks-associated-with-the-consumpti-peer-reviewed-fulltext-article-DMSO

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?
Zawał nie wybiera - jak żyć po zawale

Jak rozpoznać zawał serca – szczera rozmowa, która może uratować życie

Rozmówca: Jacek Czas trwania: ok. 50 minut Temat: Zawał serca, zdrowie mężczyzn, stres, styl życia, profilaktyka Jak rozpoznać zawał serca – Poznaj historię Jacka W tym wyjątkowym odcinku zapraszam do

Otyłość u dzieci – jak sobie z nią radzić? Najnowsze wytyczne i rekomendacje

ok. 15 minut Prowadzący: dr Tomasz Jeżewski, lekarz medycyny, kardiolog, internista Kategoria: zdrowie dzieci, medycyna stylu życia, otyłość, profilaktyka, wytyczne kliniczne O czym jest ten odcinek? Cześć! Nazywam się Tomasz

Czy influencerzy są niebezpieczni

Wpływ influencerów na nasze decyzje i zdrowie – rozmowa z Weroniką Trzmielewską

Wpływ influencerów na nasze decyzje i zdrowie – rozmowa z Weroniką Trzmielewską W dzisiejszym odcinku podcastu poruszamy fascynujący temat związany z psychologią społeczną oraz oddziaływaniem influencerów na nasze życie. Gościem

Spermidyna czy obowiązkowa w zestawie długowieczności?

Aby żyć długo i cieszyć się zdrowiem, trzeba włożyć trochę wysiłku. Pomóc w tym może m.in. spermidyna. Co to takiego? Wyjaśniam w podcaście. Chciałem dzisiaj przybliżyć Wam bardzo ciekawą substancję,