Mięso a spadek śmiertelności kardiologicznej? Lekcja norweska…

Spis treści

W związku z żywym zainteresowaniem opublikowanymi niedawno wykresami przedstawiającymi ewentualną korelację rosnącego stopniowo w XX wieku spożycia mięsa w USA z narastającą ilością zgonów z powodu chorób serca i naczyń postanowiłem przedstawić jeszcze jeden wykres.

Robię to ponieważ wywarł on na mnie duże wrażenie i mocno mnie osobiście zainspirował. Swego czasu zainspirował on również Dr Caldwella Esselstyna do przeprowadzenia swojego badania dotyczącego wpływu diety na możliwość hamowania postępu degeneracyjnych zmian miażdżycowych u pacjentów wysokiego ryzyka (po przebytych wcześniej zawałach, by-passach, zabiegach stentowania) [1].

Spadek śmiertelności z powodu chorób układu krążenia w trakcie konfiskaty żywności w Norwegii w czasie II Wojny Światowej (kadr z filmu "Forks Over Knives")
Spadek śmiertelności z powodu chorób układu krążenia w trakcie niemieckiej okupacji i obowiązującej konfiskaty żywności w Norwegii w czasie II Wojny Światowej (kadr z filmu „Forks Over Knives”)

Przedstawiona na wykresie prawidłowość to zmienność śmiertelności z powodu chorób układu krążenia od 1927 do 1948 roku. Do 1940 r śmiertelność ta rośnie z poziomu 24% do 30%. Od momentu wkroczenia wojsk niemieckich do Norwegii w 1940r do końca II Wojny Światowej obserwujemy spadek śmiertelności z powodu chorób układu krążenia do poziomu około 25%. Po zakończeniu wojny obserwujemy ponowny, stopniowy wzrost śmiertelności z tego powodu.

Badacze zadali sobie pytanie: co spowodowało ten czasowy spadek ilości „zgonów kardiologicznych”?

Jako jedną z przyczyn postuluje się wprowadzenie przez armię niemiecką obowiązkowych na terenie kraju konfiskat żywności. Dotyczyły one większości produkowanego mięsa i części produktów nabiałowych. Norwegowie (jak zresztą i inne okupowane narody) żyli i odżywiali się w czasie wojny dużo skromniej. Nagle o wiele większą część codziennej diety stanowić musiały pokarmy pochodzenia roślinnego. Po zakończeniu wojny proporcje poszczególnych pokarmów w diecie przeciętnego norwega stopniowo powracały do schematu sprzed okupacji.

W poprzednim, komentowanym na fanpage’u wpisie pokazałem wzrost śmiertelności – tym razem pokazuję dane świadczące o jej czasowym spadku. Smutne są oczywiście wojenne okoliczności, które spowodowały równoczesną, masową, populacyjną zmianę schematów żywienia. Niemniej nadzwyczajne, historyczne okoliczności pozwoliły zaobserwować tę ciekawą prawidłowość.

Wnioski wyciągnięte z przedstawionych danych daleko wykraczają poza kwestię spożycia mięsa. Ale spożycie produktów mięsnych spadło w tym okresie najbardziej. Ważną kwestią jest zmniejszenie kaloryczności diety, występowanie epizodów głodówek w czasie wojny. Obecnie posiadamy dużo więcej wiedzy wyjaśniającej naukowo mechanizmy  głodówek. Prof. Yoshinori Ohsumi został laureatem nagrody Nobla właśnie za wyjaśnienie komórkowych mechanizmów i wpływu głodówek na organizm człowieka.

 

Mam nadzieję, że przedstawione dane zainspirują również Państwa !

 

Zachęcam również do obejrzenia całego filmu Forks Over Knives – zdecydowanie warto poświęcić na niego odrobinę swojego wolnego czasu.

 

Zwróć się w stronę zdrowia – Turn Fit !

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7500065

Udostępnij wpis

Teleporada

A może porozmawiamy o Twoim zdrowiu w ramach teleporady? Umów pasujący Ci termin na mojej stronie. Do spotkania potrzebujesz tylko internetu. Porozmawiamy za pomocą aplikacji ZOOM. Bez wychodzenia z domu. 

Wizyta w gabinecie

Możemy spotkać się w moim gabinecie lekarskim w Łodzi. Harmonogram dostępnych terminów znajdziesz na stronie.

Popularne kursy:

Dieta roślinna - kompleksowy kurs
(część teoretyczna oraz praktyczne gotowanie na ekranie)
Jak leczyć nadciśnienie tętnicze?
Zadbaj o swoje zdrowie z nami!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj przypomnienia o nowych wywiadach i rozmowach oraz informacje o promocjach na kursy i nowych materiałach dostępnych w moim serwisie.

Dowiedz się więcej

Zobacz inne wpisy, obejrzyj kolejny wywiad. 

Nowotwory ?

Wieprzowiną w polskiego lekarza….

W wydaniu „Gazety Lekarskiej” z lutego 2020 r. został opublikowany artykuł zatytułowany "Wieprzowina – nowe fakty". Przypominam, że „Gazeta Lekarska” jest prasowym organem samorządu lekarskiego w naszym kraju. Jakież było

Dieta zatrzymująca nie tylko miażdżycę

Czy dieta roślinna może zatrzymać miażdżycę? Jaka konkretnie dieta sprawdziła się w praktyce? Są na to dowody? Co z innymi chorobami na tej diecie?

Co, jeśli prawdziwe ryzyko zawału jest zapisane w Twoich genach?

Lipoproteina (a): Cichy genetyczny marker miażdżycy. Sprawdź swoje ryzyko zawału i udaru Wielu z nas regularnie bada poziom cholesterolu, wierząc, że kontrola LDL to klucz do zdrowia serca. Co jednak,

Historia, która daje nadzieję – jak zawalczyć o zdrowie po zawale serca

Jak wrócić do zdrowia po zawale serca – prawdziwa historia pacjenta, który się nie poddał Czasem w pracy spotykam pacjentów, których historia zostaje ze mną na długo. Jedną z nich

Hongkong – nowa błękitna strefa?

Hongkong – Czym są błękitne strefy? Kiedy myślimy o miejscach, w których ludzie żyją najdłużej, zwykle przychodzą nam do głowy słoneczne wyspy: Okinawa w Japonii czy Sardynia we Włoszech. Tymczasem

Zespół złamanego serca (SCAD) – gdy serce pęka dosłownie

Czy zawał serca może dotyczyć młodych, wysportowanych i pozornie zdrowych osób? Choć większość ludzi kojarzy choroby serca z osobami starszymi i obciążonymi miażdżycą, istnieje zjawisko, które przełamuje ten stereotyp. Mowa