[dropcap]Według niedawno opublikowanych w USA przez Department of Health and Human Services (HHS) i Department of Agriculture (USDA) (http://1.usa.gov/21N65zL) 2015-2020 Dietary Guidelines, – najnowszych wytycznych żywieniowych zakłada się bardziej restrykcyjną granicę dla dziennego spożycia cukrów prostych – aktualnie jest to maksymalnie 10% bilansu kalorycznego. Należy nadmienić, że wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA) z 2009 roku są jeszcze bardziej restrykcyjne i ograniczają ich zawartość do 5% ! [/dropcap]

pizza cola

Ograniczenia te dotyczą pokarmów dosładzanych białym cukrem a nie cukrów zawartych naturalnie w pożywieniu.

Obecnie według danych z badań populacyjnych z USA 70% populacji spożywa na codzień cukry proste powyżej zakładanego celu. Ciekawe jak jest w Polsce, a zwłaszcza jak w grupie poniżej 20 roku życia. Przede wszystkim problem dotyczy spożywania dosładzanych napojów (47%) oraz produktów cukierniczych, słodkich przekąsek (snaków), słodyczy (łącznie 31%). Jako główne problemy związane z ich nadmiernym spożywaniem wskazano wysokie ciśnienie tętnicze, stany zapalne, otyłość typu brzusznego, nieprawidłowy poziom cholesterolu. Nieprawidłowości te skutkują wzrostem częstości zachorowań na cukrzycę typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego (przede  wszystkim zależne od degeneracji miażdżycowej naczyń) oraz nowotwory (tutaj szkodliwy wpływ jest niezależny od obecności otyłości !)

 

Źródło: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2506644