Nie od dzisiaj wiadomo, że majówka to święto grilla. I specjalnie z tej okazji przygotowałem 7 patentów na zdrowsze grillowanie. Jeśli wieczory przy ruszcie sprawiają Wam przyjemność, to nie trzeba z nich rezygnować. Warto tylko robić to z głową. Dla swojego zdrowia. Dlatego poniżej kilka pomysłów i informacji na zdrowy grill podczas majówki i nie tylko.

Patenty na zdrowsze grillowanie

  1. Po pierwsze: Czysty grill i dobra rozpałka
    To nie są żarty! Pamiętaj, żeby przed rozpaleniem dobrze wyczyścić grilla, szczególnie ważny jest idealnie czysty ruszt. Podczas spalania tworzą się rakotwórcze substancje, a przecież już ustaliliśmy, że ma być zdrowo. To samo dotyczy rozpałek – używaj tylko dobrej jakości substancji do tego przeznaczonych. Zapomnij o rozpalaniu gazetą! A jeśli już masz jedzenie na ruszcie, a ogień przygasa, to nie podlewaj go rozpałką, bo wszystko co się spali trafi w Twój posiłek. Uwierz mi, nie chcesz tego!
  2. Po drugie: Domowe marynaty i przyprawy
    Robiąc zakupy przed imprezą omiń produkty już przyprawione, gotowe marynaty i mieszanki przypraw. Szanuję Twój czas, ale Ty bardziej szanujesz swoje zdrowie. Gotowe produkty często zawierają mnóstwo soli, cukru, utwardzonych tłuszczy, ulepszaczy smaku. Nie potrzebujesz tego! Zrób zapas ziół (świeżych i suszonych), przyda się odrobina dobrej jakości tłuszczu (chociaż nie jest niezbędna), sok z cytryny, może ocet albo dobrej jakości musztarda. Gotowcom powiedz nie!
  3. Po trzecie: Zachowaj zdrowe proporcje
    Masz dodatki do grilla czy grill jest dodatkiem do jedzenia? Druga opcja jest lepsza. Na Twojej imprezie powinny królować zdrowe dania, do których dodatkiem są potrawy z grilla. Przemyśl to!
  4. Po czwarte: Nie przesadzaj z ilością
    Zachowaj umiar i nie jedz więcej niż potrzebujesz. Chyba chcesz miło wspominać czas spędzony z rodziną albo przyjaciółmi, a nie cierpieć na niestrawność. Dobrą opcją jest przerwa w biesiadowaniu – na spacer, na piłkę, na partyjkę badmintona.
  5. Po piąte: Uważaj na to co pijesz, bo nie tylko jedzenie składa sie na na zdrowy grill
    Teraz nie będzie miło. Piwo jest najgorszym wyborem! Jest bardzo kaloryczne i to naprawdę jedna z gorszych opcji. Trochę lepsze będzie wino. Ale najlepsza… woda. Możesz wrzucić do niej kawałki owoców (będzie piękna). Nie zaniedbuj nawodnienia organizmu!
  6. Po szóste: Dodatki też wybieraj z głową
  • Chleb – niekoniecznie, a jeśli już to pełnoziarnisty
  • Majonezowe sosy i ketchup – możesz wybrać lepiej, na przykład lekkie sosy z wegańskich jogurtów
  • Gotowe surówki i sałatki zastąp domowymi
  • Warzywa smakują rewelacyjnie z hummusami i pastami, o których nie możesz zapomnieć podczas swojej imprezy
  • Najlżejszy sos do surówki to….. dobrej jakości ocet balsamiczny z dodatkiem ziół
  1. Po siódme: Co na ruszt
  • Tofu w marynacie zamiast mięsa
  • Małe kawałki papryki
  • Marchew pokrojona w słupki
  • Całe pieczarki, szparagi
  • Cebula w plastrach
  • Ziemniaki – w plastrach lub ponacinane
  • Kukurydza w plastrach
  • Połówki pomidorów
  • Cukinia i bakłażan (posól trochę, żeby szybciej straciły wodę)

Tutaj mam dla Ciebie również fajny artykuł o tym, czym zastąpić mięso.

Rekomendacja lekarza

Jeśli lubisz spędzać czas na grillowaniu, nie odmawiaj tego sobie. Po prostu uważaj co jesz i jak przyrządzasz. Możesz jeść jakkolwiek, a możesz zdrowo. Wybór należy do Ciebie.