[sg_popup id=”1″ event=”onload”][/sg_popup]W doniesieniu z bardzo prestiżowego czasopisma kardiologicznego Circulation omówiono wpływ spożycia alkoholu na ryzyko wystąpienia zawałów i udarów. Do analizy statystycznej włączono ponad 30 tys pacjentów.
Umiarkowane spożycie (1 drink / dziennie = 150 ml wina lub 350 piwa = 15 gram alkoholu) zwiększa ryzyko w pierwszej dobie po spożyciu, ale zmniejsza ryzyko po pierwszej dobie na okres tygodnia od spożycia.
Częste spożycie (więcej niż podane powyżej ilości) powodują kilkukrotne zwiększenie ryzyka zarówno bezpośrednio po spożyciu jak i w późniejszym czasie.
Ciekawe wyniki dotyczące bardzo interesującego większość naszych pacjentów zagadnienia oraz duża analizowana grupa to z pewnością atuty tej publikacji.
Zatem ….byle umiarkowanie !
Źródło: http://circ.ahajournals.org/content/133/10/979.abstract